Luchtlekken. denk er niet te luchtig over

By Vivian Kennes
14 augustus, 2019

Als alles loopt zoals gepland zijn aannemers per 1 januari 2021 aansprakelijk voor de bouwkwaliteit. Dan gaat de Wet Kwaliteitsborging (WKB) in voor eenvoudige bouwprojecten en dat heeft consequenties voor verschillende onderdelen van het bouwproces. Wat zijn bijvoorbeeld de valkuilen als het gaat om isoleren? Hoe voorkom je luchtlekken en andere isolatieblunders?

Wat houdt de Wet Kwaliteitsborging (WKB) in?

Het heeft even op zich laten wachten, maar in mei 2019 werd de WKB aangenomen door de Eerste Kamer. De wet is geïntroduceerd om drie redenen:

  1. Verhoging bouwkwaliteit
  2. Versterking positie van de consument
  3. Verlagen van faalkosten

Per 2021 geldt de wet voor eenvoudige bouwprojecten. Later beslist de politiek of en wanneer de wet ook gaat gelden voor complexe projecten.

De aannemer is aansprakelijk

Stel het is 2021 en als aannemer bouw je een nieuwbouwwoning met Rc 4,5 m2K/W voor de gevel. Na oplevering blijkt bij een warmtebeeld opname dat de gevel niet goed is geïsoleerd. In dit geval moet je kunnen bewijzen dat je alle regels en besluiten correct hebt nageleefd. De wet gaat er namelijk vanuit dat de consument recht heeft op de Rc van 4,5 die op papier staat. Zo niet dan kunnen opdrachtgevers jou als aannemer verplichten tot herstelwerkzaamheden.

Gegarandeerde thermische prestaties

Ervoor zorgen dat de isolatie voldoet aan de eisen is makkelijker dan je denkt. Met inblaaswol Supafil Cavity XL zijn er namelijk geen naden en kieren. Zo is er geen kans op het ontstaan van een valse luchtspouw of luchtlekken, iets wat bij harde isolatiematerialen vaak wel het geval is. Overstappen op een nieuwe manier van spouwmuurisolatie is met het oog op de strengere wet- en regelgeving dan ook sterk aan te raden.

Kans op luchstromen en valse luchtspouwen met hard plaatmateriaal

Inblaaswol is het nieuwe goud

Met de inblaaswol SUPAFIL Cavity XL ben je van alle risico’s af. Hiermee blaas je de bredere luchtspouw bij nieuwbouw achteraf in. Door Knauf Insulation speciaal hiervoor opgeleide verwerkers zijn getraind voor een perfecte verwerking van de isolatie. Bovendien staat de kwaliteits- en procescontrole onder toezicht en certificering van SKG-IKOB en INSULA. Hiermee kun je aantonen dat er volledig conform wet- en regelgeving is geïsoleerd. Een belangrijk bijkomend voordeel is het Eurofins Gold Certificaat van SUPAFIL Cavity XL, waarmee je bijdraagt aan de hoogst mogelijke norm voor binnen luchtkwaliteit. Ook een aspect dat steeds belangrijker wordt in de bouw.

Metselaar hoeft niet te isoleren

Metselaars zijn geen isolatiespecialisten. En ze zijn schaars. Daarom is het logisch om zoveel mogelijk metseluren te bereiken en het isoleren over te laten aan isolatie-experts. Pak het niet te luchtig op en voorkom aansprakelijkheid. De SUPAFIL Cavity XL wordt door erkende installateurs in no time van binnenuit aangebracht, zelfs bij regen, wind of vorst. Snel, succesvol en WKB-proof!

Bekijk alle voordelen

Warmtebeeld gevel met Supafil Cavity XL isolatie Knauf Insulation