Luchtlekken. denk er niet te luchtig over

By Vivian Kennes
14 augustus, 2019

Als alles loopt zoals gepland zijn aannemers per 1 januari 2021 aansprakelijk voor de bouwkwaliteit. Dan gaat de Wet Kwaliteitsborging (WKB) in voor eenvoudige bouwprojecten en dat heeft consequenties voor verschillende onderdelen van het bouwproces. Wat zijn bijvoorbeeld de valkuilen als het gaat om isoleren? Hoe voorkom je luchtlekken en andere isolatieblunders?

Wat houdt de Wet Kwaliteitsborging (WKB) in?

Het heeft even op zich laten wachten, maar in mei 2019 werd de WKB aangenomen door de Eerste Kamer. De wet is geïntroduceerd om drie redenen:

  1. Verhoging bouwkwaliteit
  2. Versterking positie van de consument
  3. Verlagen van faalkosten

Per 2021 geldt de wet voor eenvoudige bouwprojecten. Later beslist de politiek of en wanneer de wet ook gaat gelden voor complexe projecten.

De aannemer is aansprakelijk

Stel het is 2021 en als aannemer bouw je een nieuwbouwwoning met Rc 4,5 m2K/W voor de gevel. Na oplevering blijkt bij een warmtebeeld opname dat de gevel niet goed is geïsoleerd. In dit geval moet je kunnen bewijzen dat je alle regels en besluiten correct hebt nageleefd. De wet gaat er namelijk vanuit dat de consument recht heeft op de Rc van 4,5 die op papier staat. Zo niet dan kunnen opdrachtgevers jou als aannemer verplichten tot herstelwerkzaamheden.

Gegarandeerde thermische prestaties

Ervoor zorgen dat de isolatie voldoet aan de eisen is makkelijker dan je denkt. Met inblaaswol Supafil Cavity XL zijn er namelijk geen naden en kieren. Zo is er geen kans op het ontstaan van een valse luchtspouw of luchtlekken, iets wat bij harde isolatiematerialen vaak wel het geval is. Overstappen op een nieuwe manier van spouwmuurisolatie is met het oog op de strengere wet- en regelgeving dan ook sterk aan te raden.

Kans op luchstromen en valse luchtspouwen met hard plaatmateriaal

Inblaaswol is het nieuwe goud

Met de inblaaswol SUPAFIL Cavity XL ben je van alle risico’s af. Hiermee blaas je de bredere luchtspouw bij nieuwbouw achteraf in. Door Knauf Insulation speciaal hiervoor opgeleide verwerkers zijn getraind voor een perfecte verwerking van de isolatie. Bovendien staat de kwaliteits- en procescontrole onder toezicht en certificering van SKG-IKOB en INSULA. Hiermee kun je aantonen dat er volledig conform wet- en regelgeving is geïsoleerd. Een belangrijk bijkomend voordeel is het Eurofins Gold Certificaat van SUPAFIL Cavity XL, waarmee je bijdraagt aan de hoogst mogelijke norm voor binnen luchtkwaliteit. Ook een aspect dat steeds belangrijker wordt in de bouw.

Metselaar hoeft niet te isoleren

Metselaars zijn geen isolatiespecialisten. En ze zijn schaars. Daarom is het logisch om zoveel mogelijk metseluren te bereiken en het isoleren over te laten aan isolatie-experts. Pak het niet te luchtig op en voorkom aansprakelijkheid. De SUPAFIL Cavity XL wordt door erkende installateurs in no time van binnenuit aangebracht, zelfs bij regen, wind of vorst. Snel, succesvol en WKB-proof!

Bekijk alle voordelen

Warmtebeeld gevel met Supafil Cavity XL isolatie Knauf Insulation
Bedrijfsnieuws
Renovatie

Woning renoveren? Begin met isoleren!

Als je in deze tijd een betaalbare woning vindt, dan mankeert er vaak nog wat aan de kwaliteit van de isolatie. Slechte isolatie zorgt voor een lager wooncomfort, maar ook voor een hoge energierekening. Met de torenhoge energieprijzen vandaag de dag, wil je dat natuurlijk voorkomen. Natuurlijk wil je verouderde woningen graag pimpen met een nieuwe keuken, vloer of badkamer, maar het is veel slimmer om te beginnen met betere isolatie. Dan bespaar je elke maand daarna en komt die nieuwe keuken er ook wel.

25.05.2023
Spouwmuurisolatie

Fabels en feiten over het na isoleren van de spouwmuur

Er is al heel wat geschreven over spouwmuurisolatie. Het internet staat vol van verhalen over na-isoleren van de spouw. Kan je een spouwmuur volledig laten vullen? Zakt die isolatie na een paar jaar niet in? Wordt je gevel geen snoepwinkel voor muizen of ander ongedierte? Is het isoleren van de spouwmuur niet vragen om vochtproblemen?

Door de hoge energieprijzen is na-isoleren voor veel huiseigenaren extra interessant geworden. Want al ga je dan niet verduurzamen om het klimaat een handje te helpen, je helpt er in elk geval je eigen portemonnee mee. Maar dan wil je wel weten waar je goed aan doet. Logisch.

Daarom zetten we in deze blog wat fabels en feiten op een rijtje aan de hand van vragen die veel binnen komen bij onze collega’s.

22.05.2023