

Werkendam, 5 november 2016 - Groen Links Tweede Kamerlid Liesbeth van Tongeren ging zaterdag 5 november in Werkendam aan de slag op de eerste ‘Dag van de Isolatie’. Insteek is meer mensen bewust te maken van het belang van isoleren.
Werkendam, 5 november 2016 - Groen Links Tweede Kamerlid Liesbeth van Tongeren ging zaterdag 5 november in Werkendam aan de slag op de eerste ‘Dag van de Isolatie’. Insteek is meer mensen bewust te maken van het belang van isoleren. Minister Stef Blok (Wonen en Rijksdienst) gaf 28 oktober het officiële startsein voor de ‘Dag van de Isolatie’ door te helpen bij het isoleren van de spouwmuren van een woning in Rijswijk (ZH).
Jan Vink uit het Brabantse Werkendam is één van de mensen in Nederland die - in samenspraak met zijn buren - de spouwmuren heeft laten isoleren op de ‘Dag van de Isolatie’. “Besparing op de energiekosten en meer wooncomfort”, motiveert hij de stap om zijn woning goed te isoleren. “Binnen enkele jaren hebben we deze investering terugverdiend en gaan we echt op onze energiekosten besparen. De warmte blijft nu in de woning en de geluidsdemping van buitenaf is een bijkomend voordeel.”
De twee woningen in Werkendam zijn zaterdag 5 november door Pluimers Isolatie geïsoleerd met Supafil inblaaswol van Knauf Insulation. Supafil is vervaardigd van duurzame, minerale wol. Deze isolatie-oplossing resulteert in een constante, hoge isolatiewaarde voor de gehele levensduur van de woning. Door het NIBE (Nederlands Instituut voor Bouwbiologie en Ecologie) is Supafil ingedeeld in milieuklasse 1A (hoogste klasse qua duurzaamheid).
Liesbeth van Tongeren (oud-directeur Greenpeace) is sinds juni 2010 Tweede Kamerlid voor Groen Links met klimaat, milieu, energie en openbaar vervoer in haar portefeuille. Zij droeg in Werkendam haar steentje bij op de ‘Dag van de Isolatie’ om mensen meer bewust te maken van het belang van woningisolatie. “Isoleren is niet echt een sexy onderwerp en is voor veel mensen een ver-van-mijn-bed-show”, aldus Van Tongeren. “Een goed geïsoleerde woning is - in tegenstelling tot zonnepanelen - niet zichtbaar voor de buitenwereld maar je hebt er wel flink profijt van. Deze ‘Dag van de Isolatie’ is een prima initiatief om mensen te laten weten dat isolatie binnen één dag kan worden gerealiseerd. Het zorgt voor een lagere energierekening, meer wooncomfort en je helpt de wereld van ons en onze kinderen er ook mee vooruit. Isoleren resulteert in minder CO2-uitstoot en broeikasgassen die voor klimaatverandering zorgen. De overheid wil Nederland klaarmaken voor de eeuw van de duurzame energie. Goed isoleren en al het onnodige energieverbruik verminderen horen daarbij. Duurzaamheid betekent dat we de planeet aan de volgende generatie nalaten met dezelfde mogelijkheden die wij hebben. Vooruitdenken dus en zo snel mogelijk minder fossiele energie gebruiken. Isoleren helpt daarbij omdat je veel minder energie nodig hebt om een woning comfortabel warm te krijgen. Voor mij is het daarbij een voorwaarde dat het isoleren met duurzaam materiaal geschiedt.”
De ‘Dag van de Isolatie’ is een initiatief van de brancheverenging VENIN waar ruim tachtig procent van de isolatiebedrijven bij is aangesloten. De ‘Dag van de Isolatie’ sluit aan op de drie jaar durende campagne van de overheid ‘Energie besparen doe je nu’ die 17 oktober is gestart. Op www.energiebesparendoejenu.nl kunnen consumenten eenvoudig uitzoeken wat men kan doen om de woning energiezuinig te maken met het daarbij behorende kostenplaatje qua investering en rendement. Energiebesparing, wooncomfort en duurzaamheid zijn de drie belangrijke drijfveren die steeds meer mensen ertoe bewegen hun woning goed te isoleren. Naast de verschillende soorten van spouwmuurisolatie zijn vooral ook vloerisolatie, dakisolatie en gevelisolatie populair.
In Nederland zijn momenteel vier miljoen woningen niet of onvoldoende geïsoleerd. Sinds 15 september 2016 is er overheidssubsidie van zestig miljoen euro beschikbaar bestemd voor energiebesparende maatregelen aan woningen. De overheidssubsidie kan oplopen tot twintig procent van de investering. Daarvoor dienen huiseigenaren twee isolerende maatregelen in één keer te realiseren. Kijk voor meer informatie op www.dagvandeisolatie.nl en www.energiesubsidiewijzer.nl.
Er is al heel wat geschreven over spouwmuurisolatie. Het internet staat vol van verhalen over na-isoleren van de spouw. Kan je een spouwmuur volledig laten vullen? Zakt die isolatie na een paar jaar niet in? Wordt je gevel geen snoepwinkel voor muizen of ander ongedierte? Is het isoleren van de spouwmuur niet vragen om vochtproblemen?
Door de hoge energieprijzen is na-isoleren voor veel huiseigenaren extra interessant geworden. Want al ga je dan niet verduurzamen om het klimaat een handje te helpen, je helpt er in elk geval je eigen portemonnee mee. Maar dan wil je wel weten waar je goed aan doet. Logisch.
Daarom zetten we in deze blog wat fabels en feiten op een rijtje aan de hand van vragen die veel binnen komen bij onze collega’s.
22.05.2023