Isolatie gecertificeerd vrij van red list-bestanddelen

Knauf Insulation ontvangt Declare erkenning voor minerale wol en glaswol met ECOSE

Door Tim Kusters op 22 juni, 2021

De glaswol- en minerale woloplossingen met ECOSE®-technologie van Knauf Insulation zijn de eerste minerale wol producten in Europa die officieel gecertificeerd zijn met het DECLARE-label: een belangrijke doorbraak op het gebied van welzijn en gezondheid in de bouwsector. De DECLARE certificering is gegeven voor beklede en onbeklede glaswol op zowel rollen als platen.

Producten worden voor de DECLARE-certificering door een onafhankelijke instantie grondig geanalyseerd op schadelijke of ongezonde chemische bestanddelen die op de Red List van het International Living Future Institute staan.

Benoît Thiry, marketmanager residential, vertelt: “De DECLARE-certificering is een belangrijk erkend instrument van derden waarmee publiekelijk en transparant wordt aangetoond dat onze glaswol met ECOSE geen toegevoegd formaldehyde, brandvertragende additieven of toegevoegde schimmelwerende chemicaliën bevat.”

Isolatie van natuurlijke materialen

“Het DECLARE-label benadrukt de natuurlijke samenstelling van onze oplossingen en toont aan dat ze gemaakt zijn van materialen die niet op de Red List staan.”

Onze isolatieproducten van glaswol en minerale wol zijn gemaakt van ongeveer 90% minerale glaswol, dat op zijn beurt uit maximaal 80% gerecycled materiaal bestaat (vooral gerecycled glasafval) en andere onbewerkte minerale grondstoffen, zoals zand en kalksteen. De resterende 10% bevat een bindmiddel op biobasis en kleine hoeveelheden additieven die bijdragen aan de technische prestaties.

Jean-Pierre Pigeolet, onze manager voor duurzame gebouwen, vertelde: “Klanten willen niet alleen steeds vaker weten wat ze precies eten, maar willen ook de bestanddelen van bouwproducten kennen. Mensen willen zeker zijn dat er geen ongezonde chemicaliën in bepaalde huizen, scholen, kantoren en ziekenhuizen worden verwerkt. DECLARE biedt deze zekerheid.

Isolatie vrij van ongezonde bestanddelen

“De DECLARE-certificering is een belangrijk openbaar rapport dat ieder bestanddeel van onze onbeklede minerale glaswol met ECOSE vermeldt tot op 0,01% van de samenstelling. De certificering herinnert er ook aan dat tot 80% van deze producten van gerecycleerd glas zijn gemaakt.”

De certificering komt op een ogenblik waarop beoordelingssystemen voor duurzame gebouwen, zoals WELL, Living Building Challenge en LEED aan producten met een DECLARE-certificering meer punten toekennen voor hun bijdrage aan het welzijn.

“DECLARE en de Red List zijn populairder geworden, omdat ze gebaseerd zijn op een eenvoudig te begrijpen controlesysteem en waarvan de resultaten transparant zijn. Klanten hebben die integriteit nodig, als ze gezonde bouwproducten zoeken.”
Jean-Pierre Pigeolet

Isolatie voor een betere binnenluchtkwaliteit

Vóór de pandemie brachten mensen 90% van hun tijd binnen door. Dat cijfer lag vorig jaar waarschijnlijk hoger, waardoor de gezondheid in gebouwen een algemene prioriteit is geworden. Onze minerale glaswol met ECOSE-technologie heeft van Eurofins de hoogste certificering voor binnenluchtkwaliteit gekregen “Eurofins Indoor Air Gold”.

De DECLARE-certificering van onze glaswol met ECOSE volgt dezelfde certificering als onze inblaaswol SUPAFIL en minerale steenwol Urbanscape voor groene daken. De Urbanscape-oplossing was het eerste bouwmateriaal in Europa dat in 2019 door DECLARE werd gecertificeerd, terwijl de meeste van onze oplossingen in Noord-Amerika al heel wat jaren een DECLARE-certificering hebben.

Ontdek de voordelen van ECOSE

De glaswol van Knauf Insulation met ECOSE biedt een breed assortiment oplossingen voor iedere toepassing, zoals spouwmuren, schuine daken en scheidingswanden tot houtskeletbouw en modulaire en prefabgebouwen. Onze oplossingen zijn ideaal voor zowel nieuwbouw als renovatie en zijn erg energiebesparend en brandwerend en bieden een uitstekende akoestiek.