

Bereikbaarheid en leveringen zomer 2023
De meeste zomervakanties zijn alweer gepland. Daarom informeren wij je graag over onze bereikbaarheid en onze levermogelijkheden rond de zomer.
12.06.2023De bouwindustrie verbruikt meer dan 50% van alle gewonnen grondstoffen in Europa en produceert meer dan 35% van alle afval.
In elk gebouw worden allerlei materialen gebruikt: kunststoffen, glas, metalen, hout, baksteen en beton. In eindeloze combinaties worden hier ook wanden, daken, ramen, vloeren, leidingen, panelen, tegels en natuurlijk isolatie gemaakt.
Het is een ramp voor ons milieu dat er nog maar zo weinig bouwmaterialen worden hergebruikt.
Daarom is vandaag, World Recycling Day, het perfecte moment om na te denken over de woorden van de Global Recycling Foundation: "De aarde geeft ons elk jaar tientallen miljarden kilo's van zijn natuurlijke hulpbronnen. Op een zeker moment, in de nabije toekomst, zijn deze uitgeput. We moeten anders gaan kijken naar wat we weggooien. We moeten dit materiaal niet als afval te zien, maar als een kans."
Bij Knauf Insulation benaderen we recycling met onze duurzaamheidsstrategie For A Better World en onze inzet voor een circulaire economie met Deliver A Circular Economy. Hiermee wordt recycling op vier fronten aangepakt:
We hebben ons ten doel gesteld om in 2025 meer dan 25% extern gerecycled materiaal te gebruiken om onze steenwol te produceren. Bijvoorbeeld afval van bouwplaatsen en slakken uit de staalindustrie. Daarnaast gaan we voor ons glaswol in elke fabriek minimaal 65% gerecyclede flessen en glas gebruiken. In de fabriek in Visé ligt dit gemiddelde al op 80%. Dat willen we ook in andere fabrieken realiseren.
Om deze doelen te halen, zoekt Knauf Insulation naar mogelijkheden om toegang te krijgen tot gerecyclede materialen van hoge kwaliteit.
Hierbij werken we onder andere samen met onze belangrijkste partner in grondstoffenmanagement Veolia in het Verenigd Koninkrijk. Zij geven meer dan 60.000 ton gebruikte glazen flessen en potjes per jaar een nieuw leven. Veolia wast, scheidt en raffineert het kringloopglas, dat we hergebruiken voor de productie van onze glaswol isolatieoplossingen.
Met onze duurzaamheidsstrategie maken wij ook onze belofte waar om in 2025 25% minder verpakkingsfolie van nieuw plastic te gebruiken. Inmiddels hebben we een aantal zeer doeltreffende oplossingen ontwikkeld. In het Verenigd Koninkrijk gebruiken we bijvoorbeeld alleen nog verpakkingsmaterialen dat uit minimaal 30% gerecycled materiaal bestaat.
Vergeleken met tien jaar geleden voeren we 67% minder bedrijfsafval af naar stortplaatsen. En in 2025 moet dat 0% zijn.
Bijna al onze fabrieken waar steenwol wordt geproduceerd, maken briketten van hun productieafval, die we weer gebruiken in onze productieprocessen. Onze fabriek in Nová Baňa in Slowakije produceert nu al helemaal geen afval meer dat wordt gestort.
In onze fabrieken waar glaswol wordt gemaakt, wordt een hoop afval omgezet in andere producten, zoals plafondplaten. Maar er is meer nodig. Daarom bouwen we een nieuw recyclingcentrum in Visé, België, waar afval van onze fabrieken zal worden verwerkt en omgezet in kringloopmateriaal dat weer wordt gebruikt. De vestiging wordt dit jaar geopend.
Daarnaast scheidt en recyclet onze houtwolfabriek in Simbach (Duitsland) sinds 2021 afvalmaterialen uit de productie van onze multi-layerpanelen. Hierdoor is de stort van verfafval teruggebracht met 95%.
We hebben onszelf ten doel gesteld om in 2025 25% van het minerale wol afval van onze klanten terug te nemen.
Voor onze klanten die glaswol gebruiken is de nieuwe recyclinginstallatie in Visé een historische ontwikkeling. Voor het eerst kunnen onze klanten in Frankrijk, Nederland, België, Luxemburg en Duitsland bouwafval aan ons teruggeven, in plaats van het te laten storten op een afvalberg.
Wij geven onze klanten handvatten om zich te mobiliseren en helpen overheden met pilotprojecten in West-Europa om een begin te maken met het sorteren van bouwafval.
In Duitsland biedt ons initiatief RESULATION een ideale oplossing voor klanten om restanten minerale wol van hun bouwplaatsen te recyclen. Wij leveren oversized RESULATION zakken af op de bouwplaatsen en halen deze weer op, tjokvol mineraal afvalmateriaal. De restanten steenwol voeren we terug in onze productieprocessen. Van de overtollige glaswol maken we plafondplaten. We hebben ook plannen om restanten glaswol te verwerken in onze vestiging in Visé.
In Nederland neemt onze Recycling Club afval van modulaire bouwbedrijven terug in gigantische perscontainers, die we op locatie neerzetten. Wanneer ze vol zijn, halen we ze terug om de materialen te hergebruiken.
En last but not least werken we samen met onze klanten in Turkije, Duitsland, Nederland, het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk om houten pallets in te zamelen en te recyclen. In Turkije hebben we bijvoorbeeld in 2020 6.270 pallets hergebruikt, wat een besparing van 87 ton hout opleverde.
De bouwindustrie produceert meer dan een derde van al het afval in Europa. Het is dan ook essentieel om nieuwe oplossingen te vinden voor het eeuwenoude probleem van sloopafval.
Dit is een grote uitdaging. Glaswol is bijvoorbeeld heel licht en moeilijk te verwerken, en moet vaak worden gescheiden van bakstenen en pleistermateriaal.
Daarom onderzoeken we manieren om minerale wol te scheiden van andere bouwmaterialen en werken we samen met sloopbedrijven, overheden en afvalinzamelaars in het geven van trainingen voor het verbeteren van het hele recycleproces.
Daarnaast zal onze nieuwe fabriek in Visé het levensgrote laboratorium worden waar we alle mogelijkheden testen, onderzoek doen en oplossingen ontwikkelen die vervolgens in het echt worden gerealiseerd.
• Bezoek hier de website van de World Recycling Day.
De meeste zomervakanties zijn alweer gepland. Daarom informeren wij je graag over onze bereikbaarheid en onze levermogelijkheden rond de zomer.
12.06.2023Als je in deze tijd een betaalbare woning vindt, dan mankeert er vaak nog wat aan de kwaliteit van de isolatie. Slechte isolatie zorgt voor een lager wooncomfort, maar ook voor een hoge energierekening. Met de torenhoge energieprijzen vandaag de dag, wil je dat natuurlijk voorkomen. Natuurlijk wil je verouderde woningen graag pimpen met een nieuwe keuken, vloer of badkamer, maar het is veel slimmer om te beginnen met betere isolatie. Dan bespaar je elke maand daarna en komt die nieuwe keuken er ook wel.
25.05.2023Er is al heel wat geschreven over spouwmuurisolatie. Het internet staat vol van verhalen over na-isoleren van de spouw. Kan je een spouwmuur volledig laten vullen? Zakt die isolatie na een paar jaar niet in? Wordt je gevel geen snoepwinkel voor muizen of ander ongedierte? Is het isoleren van de spouwmuur niet vragen om vochtproblemen?
Door de hoge energieprijzen is na-isoleren voor veel huiseigenaren extra interessant geworden. Want al ga je dan niet verduurzamen om het klimaat een handje te helpen, je helpt er in elk geval je eigen portemonnee mee. Maar dan wil je wel weten waar je goed aan doet. Logisch.
Daarom zetten we in deze blog wat fabels en feiten op een rijtje aan de hand van vragen die veel binnen komen bij onze collega’s.
22.05.2023