

Knauf Insulation komt met een interessante nieuwe benadering van Building Information Modelling (BIM) - een digitale revolutie die de bouwindustrie volledig zal veranderen. Met BIM kunnen met behulp van datarijke digitale bestanden virtuele weergaven van gebouwen worden gemaakt, waarmee architecten vooraf inzicht kunnen krijgen in zaken als energieprestatie of milieueffect.
Omdat deze bouwmodellen digitaal kunnen worden aangepast, kunnen architecten, aannemers en investeerders aanpassingen doen voordat de bouwwerkzaamheden beginnen, waarmee kostbare fouten op een later tijdstip worden voorkomen.
“BIM zal de industrie onvermijdelijk veranderen, omdat het complexe bouwproces hierdoor ongelofelijk transparant wordt”, vertelt David Appelfeld, Non-Residential Market Manager bij Knauf Insulation. “Daarom komt Knauf Insulation met nieuwe benaderingen van BIM. We werken nauw samen met architecten om deze digitale toekomst vorm te geven.”
De Knauf Insulation BIM-productbestanden zijn niet alleen gebruiksvriendelijk en bomvol betrouwbare, uitgebreide gegevens, zoals informatie over DOP- en CE-markering, maar bevatten ook informatie over milieuprestaties die uniek is in de markt.
“Duurzaamheid staat centraal bij alles wat we bij Knauf Insulation doen en daarom hebben we voor de meeste van onze oplossingen Life Cycle Assessments en Environmental Product Declarations. Die gegevens zijn nu beschikbaar in onze BIM-bestanden”, vertelt David. “Dergelijke diepgaande informatie wordt steeds belangrijker, omdat classificatiesystemen voor ecologisch bouwen grondiger digitaal inzicht vereisen.”
Maar dat is niet alles. Als reactie op de toenemende druk op de industrie om de werkelijke prestaties te laten zien, leveren we uitgebreide BIM-gegevens specifiek voor elk afzonderlijk product en de toepassing hiervan in plaats van gegevens gebaseerd op samengevoegde resultaten, zodat we een grondige en 100% betrouwbare specificatie kunnen leveren.
Bovendien is alle informatie die architecten nodig hebben, van thermische en akoestische prestaties en brandveiligheid tot verklaringsdocumentatie, eenvoudig toegankelijk in formaten die ‘machinaal’ leesbaar zijn.
“BIM vormt de bouwprocessen van enkele innovatieve bedrijven al, maar velen binnen de industrie ontdekken pas net wat het belang van BIM is”, vertelt David. “Daarom zijn wij altijd bereid met architecten en aannemers in gesprek te gaan over de manier waarop zij BIM gebruiken, omdat we het proces zo gebruiksvriendelijk mogelijk willen maken.”
Ter ondersteuning hiervan hebben we binnen Knauf Insulation BIM-trainingen uitgevoerd en een deskundigenteam opgezet dat architecten met speciale verzoeken kan helpen. Daarnaast worden er Knauf Insulation feedbacksessies georganiseerd met BIM-gebruikers overal ter wereld om eventuele problemen op te lossen.
“Over een paar jaar zal BIM de bouwindustrie volledig hebben veranderd en kunnen we met één druk op een smartphone een enorme hoeveelheid gedetailleerde bouwgegevens beheren of delen. Dit is een revolutie die niet alleen onvermijdelijk is, maar de industrie ook zeker efficiënter en transparanter zal maken”, vertelt David.
Neem, om mee te doen aan die revolutie, deel aan de BIM-dialoog van Knauf Insulation of neem voor meer informatie contact met ons op via [email protected] en bezoek onze corporate website. https://www.knaufinsulation.com/BIM
Er is al heel wat geschreven over spouwmuurisolatie. Het internet staat vol van verhalen over na-isoleren van de spouw. Kan je een spouwmuur volledig laten vullen? Zakt die isolatie na een paar jaar niet in? Wordt je gevel geen snoepwinkel voor muizen of ander ongedierte? Is het isoleren van de spouwmuur niet vragen om vochtproblemen?
Door de hoge energieprijzen is na-isoleren voor veel huiseigenaren extra interessant geworden. Want al ga je dan niet verduurzamen om het klimaat een handje te helpen, je helpt er in elk geval je eigen portemonnee mee. Maar dan wil je wel weten waar je goed aan doet. Logisch.
Daarom zetten we in deze blog wat fabels en feiten op een rijtje aan de hand van vragen die veel binnen komen bij onze collega’s.
22.05.2023