

De spaarrente staat met 1 à 1,5 procent op het laagste niveau van de afgelopen tien jaar. Dat kan beter. Woningisolatie heeft dezelfde opbrengst als een spaarrekening met 7 tot 12 procent rente. Spouwmuurisolatie heeft van alle bespaarmaatregelen het hoogste rendement: evenveel als een fictieve spaarrekening met 12 procent.
De spaarrente staat met 1 à 1,5 procent op het laagste niveau van de afgelopen tien jaar. Dat kan beter. Woningisolatie heeft dezelfde opbrengst als een spaarrekening met 7 tot 12 procent rente.
Spouwmuurisolatie heeft van alle bespaarmaatregelen het hoogste rendement: evenveel als een fictieve spaarrekening met 12 procent. Dat is vele malen meer dan de 1 à 1,5 procent die je op een spaarrekening krijgt. Spouwmuurisolatie kost voor een gemiddelde eengezinswoning ongeveer 2.000 euro. In het eerste jaar is de besparing op de energierekening al zo’n 570 euro.
Nu geld besteden aan energiebesparing betekent dat je straks zeker geld over houdt, omdat je dan minder energiekosten hebt. Hoeveel geld je precies over zal houden hangt af de energieprijzen in de toekomst. Milieu Centraal gaat bij de berekening van de rendementen uit van een stijgende gas- en stroomprijs in de komende decennia; dit is waar de meeste experts op rekenen. Maar zelfs als de gasprijs de komende 25 jaar gelijk zou blijven, ligt het rendement van spouwmuurisolatie met 9 procent nog ver boven de huidige spaarrente. Ook investeringen in dak- en vloerisolatie en HR++ glas bieden dan nog steeds fors hogere rendementen dan een spaarrekening. Zo levert dakisolatie dan nog een rendement van 6 procent op, en vloerisolatie 5 procent.
Naast lagere energielasten levert isolatie bovendien meer comfort in huis en een beter milieu op. Zo blijkt vrijwel iedereen die vloerisolatie heeft aangeschaft tevreden over zijn toegenomen woongenot. Woningisolatie is een van de effectiefste en meest laagdrempelige manieren voor mensen om hun milieubelasting te verminderen.
Bron: Milieu Centraal, 21-04-2015, http://www.milieucentraal.nl/nieuwsbrieven/consumenten/april-2015/je-huis-is-de-beste-spaarpot/
Er is al heel wat geschreven over spouwmuurisolatie. Het internet staat vol van verhalen over na-isoleren van de spouw. Kan je een spouwmuur volledig laten vullen? Zakt die isolatie na een paar jaar niet in? Wordt je gevel geen snoepwinkel voor muizen of ander ongedierte? Is het isoleren van de spouwmuur niet vragen om vochtproblemen?
Door de hoge energieprijzen is na-isoleren voor veel huiseigenaren extra interessant geworden. Want al ga je dan niet verduurzamen om het klimaat een handje te helpen, je helpt er in elk geval je eigen portemonnee mee. Maar dan wil je wel weten waar je goed aan doet. Logisch.
Daarom zetten we in deze blog wat fabels en feiten op een rijtje aan de hand van vragen die veel binnen komen bij onze collega’s.
22.05.2023