Je huis is de beste spaarpot

By [email protected]
21 april, 2015

De spaarrente staat met 1 à 1,5 procent op het laagste niveau van de afgelopen tien jaar. Dat kan beter. Woningisolatie heeft dezelfde opbrengst als een spaarrekening met 7 tot 12 procent rente. Spouwmuurisolatie heeft van alle bespaarmaatregelen het hoogste rendement: evenveel als een fictieve spaarrekening met 12 procent.

MilieuCentraalLogo

De spaarrente staat met 1 à 1,5 procent op het laagste niveau van de afgelopen tien jaar. Dat kan beter. Woningisolatie heeft dezelfde opbrengst als een spaarrekening met 7 tot 12 procent rente. 

Spouwmuurisolatie heeft van alle bespaarmaatregelen het hoogste rendement: evenveel als een fictieve spaarrekening met 12 procent. Dat is vele malen meer dan de 1 à 1,5 procent die je op een spaarrekening krijgt. Spouwmuurisolatie kost voor een gemiddelde eengezinswoning ongeveer 2.000 euro. In het eerste jaar is de besparing op de energierekening al zo’n 570 euro. 


Zekerheid over besparing 


Nu geld besteden aan energiebesparing betekent dat je straks zeker geld over houdt, omdat je dan minder energiekosten hebt. Hoeveel geld je precies over zal houden hangt af de energieprijzen in de toekomst. Milieu Centraal gaat bij de berekening van de rendementen uit van een stijgende gas- en stroomprijs in de komende decennia; dit is waar de meeste experts op rekenen. Maar zelfs als de gasprijs de komende 25 jaar gelijk zou blijven, ligt het rendement van spouwmuurisolatie met 9 procent nog ver boven de huidige spaarrente. Ook investeringen in dak- en vloerisolatie en HR++ glas bieden dan nog steeds fors hogere rendementen dan een spaarrekening. Zo levert dakisolatie dan nog een rendement van 6 procent op, en vloerisolatie 5 procent. 


Comfort én milieu 


Naast lagere energielasten levert isolatie bovendien meer comfort in huis en een beter milieu op. Zo blijkt vrijwel iedereen die vloerisolatie heeft aangeschaft tevreden over zijn toegenomen woongenot. Woningisolatie is een van de effectiefste en meest laagdrempelige manieren voor mensen om hun milieubelasting te verminderen. 

Bron: Milieu Centraal, 21-04-2015, http://www.milieucentraal.nl/nieuwsbrieven/consumenten/april-2015/je-huis-is-de-beste-spaarpot/