Isoleren van scheidingswanden: fabels en feiten

Door Tim Kusters op 31 december, 2021

De lockdown heeft ons geleerd dat goede geluidsisolatie super belangrijk is voor ons woon- en werk comfort. Probeer je maar eens te concentreren op een online vergadering op je werkkamer op zolder terwijl je kinderen luidruchtig spelen in de ruimte ernaast en de wanden zijn niet goed geisoleerd. Maar hoe realiseer je nu een een geluidsisolatie van x dB? We zetten de feiten voor je op een rij.

Waar moet je rekening mee houden bij de isolatie van een scheidingswand?

Als je een scheidingswand wilt isoleren, dan zijn er een aantal variabelen die een rol spelen:

  • Staanders
  • Geluidsabsorberend materiaal
  • Beplating
  • Afdichtingen

Gebruik flexibel in plaats van star materiaal

Een wandopbouw met metalen staanders is flexibeler dan een houten constructie. Een flexibel systeem geeft geluid minder goed door dan een star systeem. Breid het systeem uit tot een constructie van dubbele, ontkoppelde staanders en extra isolatie om de geluidsisolatie te verhogen.  

Hoe werkt geluidsisolatie?

Minerale wol absorbeert geluidsenergie door de open vezelstructuur erg goed. Geluidsenergie dringt het materiaal in, botst tegen de wolvezels en wordt omgezet in warmte-energie. Materialen met een vergelijkbare dikte en luchtstromingsweerstand (Afr) presteren vergelijkbaar als geluidsisolatie. De vuistregel voor het vullen van de spouw van een binnenwand: hoe voller, hoe beter.

 

Bekijk de animatie om te leren hoe geluidisolatie werkt

Extra geluidsisolatie via de gipsplaten

Wil je met een beperkte wanddikte toch een hogere geluidsisolatie realiseren? Vergelijk dan het type plaat en aantal lagen dat je gebruikt. De geluidsisolatie neemt enkele dB extra toe bij dubbele beplating. Bovendien verhoog je de brandweerstand van je binnenwanden. De geluidsisolatie van de meest gebruikte wandystemen conform KnaufZeker en de geluidsabsorptie van Acoustifit en MW 35 isolatie vind je terug in de Acoustifit brochure.

Voorkom geluidslekken

Goede geluidsisolatie betekent dat je zorgvuldig omgaat met afdichtingen. Begin altijd met het aanbrengen van dichtingsband voordat je profielen plaatst op vloer, aansluitingen met wanden en het plafond. Zo voorkom je geluidslekken wanneer de ondergrond niet volledig vlak is. Ook leidingdoorvoeren moet je goed afdichten om te voorkomen dat geluid via deze zwakke plekken alsnog van A naar B gaat. 

In deze animatie zie je stap voor stap hoe je een binnenwand opbouwt.

KnaufZeker

De isolatiematerialen van Knauf Insulation en giplaten van Knauf staan garant voor hoogwaardige kwaliteit en zijn op elkaar afgestemd voor een uitmuntende prestatie. Combineer je onze producten volgens de systemen die we voorschrijven, dan kunnen we de prestaties hiervan waarborgen. Deze garantie noemen we KnaufZeker. Behaal én behoud de vereiste prestaties op het gebied van geluidsisolatie, brandweerstand of thermische isolatie.

Met KnaufZeker ben je er 100% zeker van dat Knauf systemen hun beloofde prestaties halen en houden.

  • 100% garantie op de prestaties van de KnaufZeker systemen
  • KnaufZeker systemen zijn getest of beoordeeld door onafhankelijke en toonaangevende instituten en voldoen aan alle vereiste keurmerken
  • Technische ondersteuning gedurende de looptijd van het project
  • Mogelijkheid tot het volgen van trainingen over het juist verwerken van de KnaufZeker systemen
  • Gewenste prestaties worden daadwerkelijk gerealiseerd. Je ontwerp is geborgd!

 

Wilt u prestatiegaranties bieden aan uw opdrachtgever? Bekijk dan ons KnaufZeker programma