Fiscaal voordelig investeren én bijdragen aan een circulaire economie met 22 nieuwe mogelijkheden in 2023!

Investeer en profiteer dankzij milieuvriendelijke bedrijfsmiddelen met de MIA\Vamil regeling

By Tim Kusters
06 maart, 2023

Ben je ondernemer en wil je fiscaal voordelig investeren in milieuvriendelijke bedrijfsmiddelen en technieken? Vraag dan de MIA\Vamil-regeling aan. Het netto belastingvoordeel kan oplopen tot ruim 14% van het investeringsbedrag. De moeite waard, toch?

Wat is de MIA\Vamil-regeling?

De MIA\Vamil-regeling stimuleert het investeren in milieuvriendelijke bedrijfsmiddelen en technieken. Dankzij deze regeling kun je als ondernemer fiscaal voordelig een duurzame gebouwde omgeving bevorderen.

Dit belastingvoordeel krijg je als je investeert in bedrijfsmiddelen of technieken die op de zogeheten Milieulijst staan. Over deze lijst vertel ik je later meer.

Onderscheid tussen MIA en Vamil

MIA staat voor Milieu Investeringsaftrek. Hierbij profiteer je van een investeringsaftrek die 27%, 36% of 45% van het investeringsbedrag bedraagt. En natuurlijk zijn het ook kosten die bijdragen aan een lagere winstbelasting. Dan is er de Vamil. De Vamil-regeling levert je een liquiditeits- en rentevoordeel op. Met de Vamil kun je namelijk 75% van de investeringskosten van het bedrijfsmiddel in het jaar van aanschaf afschrijven.

Wist je ook dat je de fiscale regelingen MIA en Vamil kunt combineren? Dit is afhankelijk van het type investering. Laat je hierover gerust informeren.

Voor wie en onder welke voorwaarden?

Nu vraag je je misschien af, kan iedereen zomaar deze regeling aanvragen? De MIA\Vamil regeling is voor alle ondernemers die onder de inkomstenbelasting of vennootschapsbelasting vallen. Ook voor een overheidsorganisatie, stichting of vereniging, mits zij vennootschapsbelasting betalen.

Ik noemde hiervoor al even de Milieulijst. Deze lijst is belangrijk, want je profiteert alleen van fiscaal voordeel als je investeert in bedrijfsmiddelen en technieken die op deze lijst staan. Hier lees je
meer over alle voorwaarden.

22 nieuwe bedrijfsmogelijkheden in 2023

De Milieulijst 2023 heeft nieuwe mogelijkheden voor duurzame investeringen in de gebouwde omgeving. Zo zijn er 22 nieuwe bedrijfsmogelijkheden bijgekomen ten opzichte van 2022 en staan 18 bedrijfsmiddelen niet meer op de lijst. Hiermee sluit de Milieulijst nóg beter aan op actuele thema’s, waaronder de overgang naar een circulaire economie.

Jouw aanvraag regelen in 6 stappen

Allemaal leuk en aardig zo’n subsidieregeling, maar als ondernemer wil je natuurlijk graag weten hoe je deze dan aanvraagt.

Op de website van Rijksdienst voor Ondernemend Nederland kun je snel en eenvoudig een aanvraag indienen voor jouw investering. Hiervoor doorloop je onderstaand stappenplan. Kom je er niet helemaal uit? Dan is er een instructievideo die je kunt bekijken.

Stap 1 --> 
Check of je investering op de Milieulijst staat en voldoet aan de eisen.

Stap 2 -->
 Voor een aanvraag heb je minimaal eHerkenning niveau 2+ met machtiging RVO-diensten op niveau eH2+ nodig. Heb je dit nog niet? Vraag dit dan eerst aan.


Stap 3 --> Ben je ingelogd met eHerkenning? Dan kun je jouw investering melden op de website van RVO. Dien een nieuwe aanvraag in en zoek het MIA\Vamil-formulier op.

Stap 4 -->
 Heb je het formulier volledig ingevuld en goed gecontroleerd? Dan kun je jouw aanvraag versturen! Je ontvangt dan per e-mail een ontvangstbevestiging.

Stap 5 -->
 En nu? De RVO beoordeelt jouw aanvraag en stuurt binnen 10 werkdagen een bericht of jouw aanvraag in de steekproef valt. Is dit niet het geval, dan kun je de MIA\Vamil toepassen in je belastingaangifte. Valt jouw aanvraag wel in de steekproef? Dan vraagt de RVO om extra informatie.

Stap 6 -->
 Na het controleren en beoordelen van jouw melding stuurt de RVO een advies naar de Belastingdienst. Dit advies, waarvan jij een kopie ontvangt, kan positief, deels positief of negatief zijn. De belastinginspecteur beslist of jouw melding voldoet aan de wettelijke vereisten voor de MIA\Vamil.

Let op! Enkele aandachtspunten

Wil je graag een aanvraag indienen? Lees dan nog even verder, want er zijn nog een tweetal belangrijke aandachtspunten om rekening mee te houden.

> Gebruik het juiste aanvraagformulier. Let er op dat je het juiste aanvraagformulier gebruikt. Er zijn namelijk twee mogelijkheden. Heb je in 2022 opdracht gegeven voor de investering? Dan geldt de Milieulijst 2022 en gebruik je het MIA\Vamil-aanvraagformulier 2022. Heb je de opdracht in 2023 gegeven? Gebruik dan MIA\Vamil-aanvraagformulier 2023.

> Medio 2023 ketenmachtiging nodig. In de loop van 2023 stapt de RVO naar verwachting over naar een ander digitaal platform voor MIA\Vamil. Ben je intermediair en vraag je dus als tussenpersoon aan namens een bedrijf? Dan heb je voor dit nieuwe aanvraagportaal eHerkenning nodig met een ketenmachtiging op niveau eH2+ of hoger. Meer hierover lees je op de website van
eHerkenning.

Tot de volgende keer!
Tim van Knauf Insulation