

Bereikbaarheid en leveringen zomer 2023
De meeste zomervakanties zijn alweer gepland. Daarom informeren wij je graag over onze bereikbaarheid en onze levermogelijkheden rond de zomer.
12.06.2023Wanneer je nadenkt over isolatie voor een nieuwe woning of een renovatie is een van de eerste vragen die je waarschijnlijk stelt 'welk materiaal kan ik het beste gebruiken'? Twee voorkomende isolatietypes voor vloer, plafond, wand of gevel zijn inblaaswol en cellulose.
Het is belangrijk om de verschillen tussen inblaaswol en cellulose te kennen – inclusief het plaatsingsgemak, de thermische prestaties en de isolatiewaarde – om te bepalen welk materiaal de juiste keuze is voor jouw project.
Laten we de feiten bekijken, zodat je een goede keuze kunt maken.
Glaswolisolatie bestaat uit gerecycled glas (tot 80%) en andere snel vernieuwbare grondstoffen die worden gesmolten en tot vezels worden gesponnen. Glaswol wordt aangeboden als plaatmateriaal, op rol, of als inblaasisolatie, ook wel inblaaswol genoemd.
Cellulose is een isolatiemateriaal dat voornamelijk wordt gemaakt van gerecycled krantenpapier. Cellulose wordt net als Supafil wol vaak ingeblazen . Zo wordt het vaak toegepast in holle ruimtes op zolders en in bestaande wanden.
De Rd-waarde geeft de weerstand tegen de warmtestroom aan. Hoe hoger de Rd-waarde, hoe hoger het isolerend vermogen. In eenzelfde spouw kun je met glaswol een hogere Rd-waarde halen dan met cellulose. De reden hiervoor is dat glaswolisolatie zo kan worden geproduceerd dat deze meer en fijnere vezels heeft in het product, wat resulteert in een uitstekende thermische prestatie.
Op het gebied van duurzaamheid heeft inblaaswol een voorsprong. Inblaaswol is als eerste isolatieproduct bekroond met het DECLARE-label. Het DECLARE-label benadrukt de natuurlijke samenstelling van het product en toont aan dat ze gemaakt zijn van materialen die niet op de Red List staan. Dit betekent dat er geen gevaarlijke stoffen in zitten. Ook is inblaaswol Eurofins gecertificeerd. Cellulose heeft tot op heden geen duurzaamheidscertificaat
Omwille van het feit dat cellulose is gemaakt van verscheurd krantenpapier kan de plaatsing ervan veel meer stof opleveren.
De gesponnen vezels van glaswol zorgen ervoor dat deze veel minder stoffig is dan cellulose, waardoor het materiaal schoner en gemakkelijker te installeren valt. glaswolisolatie als plaatmateriaal of op rol kan ook worden geplaatst zonder het gebruik van een inblaasmachine, waarbij doorgaans twee installateurs nodig zijn voor het vullen en bedienen.
Glaswol is van nature niet brandbaar omdat het is gemaakt van gerecycled glas en zand. Het product vereist geen bijkomende brandvertragende chemicaliën. Inblaaswol voldoet aan de brandklasse A1.
Cellulose-isolatie is gemaakt van papierproducten die van nature brandbaar zijn. Ter bescherming tegen brandgevaar is cellulose-isolatie sterk behandeld met brandvertragende chemicaliën. Deze chemicaliën, zoals boorzuur en sulfaten, kunnen na een tijdje uit de isolatie ontsnappen en zo gezondheids- en veiligheidsproblemen veroorzaken.
Inblaaswol wordt gecomprimeerd verpakt, waardoor wij als fabrikant meer inblaaswol in een zak kunnen krijgen. Dit beperkt de benodigde ruimte in magazijnen en op vrachtwagens in vergelijking met cellulose. Installateurs verliezen ook minder tijd tijdens de plaatsing omdat er minder zakken nodig zijn – waardoor het werk efficiënter kan verlopen.
Correct geplaatste inblaaswol vertoont vrijwel geen verzakking of dikteverlies (minder dan 1% conform DOP) en behoudt haar thermische prestatie voor de volledige levensduur van het gebouw.
Fabrikanten van cellulose-isolatie geven toe dat hun producten mettertijd enigszins verzakken. Bij open zolders geven de meeste fabrikanten aan dat het verzakkingspercentage ongeveer 20 procent bedraagt.
De meeste zomervakanties zijn alweer gepland. Daarom informeren wij je graag over onze bereikbaarheid en onze levermogelijkheden rond de zomer.
12.06.2023Als je in deze tijd een betaalbare woning vindt, dan mankeert er vaak nog wat aan de kwaliteit van de isolatie. Slechte isolatie zorgt voor een lager wooncomfort, maar ook voor een hoge energierekening. Met de torenhoge energieprijzen vandaag de dag, wil je dat natuurlijk voorkomen. Natuurlijk wil je verouderde woningen graag pimpen met een nieuwe keuken, vloer of badkamer, maar het is veel slimmer om te beginnen met betere isolatie. Dan bespaar je elke maand daarna en komt die nieuwe keuken er ook wel.
25.05.2023Er is al heel wat geschreven over spouwmuurisolatie. Het internet staat vol van verhalen over na-isoleren van de spouw. Kan je een spouwmuur volledig laten vullen? Zakt die isolatie na een paar jaar niet in? Wordt je gevel geen snoepwinkel voor muizen of ander ongedierte? Is het isoleren van de spouwmuur niet vragen om vochtproblemen?
Door de hoge energieprijzen is na-isoleren voor veel huiseigenaren extra interessant geworden. Want al ga je dan niet verduurzamen om het klimaat een handje te helpen, je helpt er in elk geval je eigen portemonnee mee. Maar dan wil je wel weten waar je goed aan doet. Logisch.
Daarom zetten we in deze blog wat fabels en feiten op een rijtje aan de hand van vragen die veel binnen komen bij onze collega’s.
22.05.2023