Renovatie- en isolatietips voor aannemers en klusbedrijven

Hoe voorkom je vochtproblemen na isoleren?

By Vivian Kennes
23 maart, 2022

Vocht in huis kan overal zitten. Het is vaak een lastig probleem dat je niet even één, twee drie oplost. Er zijn veel oorzaken die vocht in huis kunnen veroorzaken. Hoe oud is je huis? Zijn er verborgen lekkages? Hebben bepaalde vochtwerende materialen hun functie verloren? Hoe zit het met de ventilatie? Of is er onvoldoende of onjuist geïsoleerd?

In dit blog ga ik het hebben over het laatste. Want niet op de juiste manier isoleren, kan achteraf veel vochtproblemen veroorzaken. Andere interessante onderwerpen lees je in mijn volgende blogs! 

Kijk verder dan je eigen isolatie klus

We kijken eerst even naar het geheel. Letterlijk en figuurlijk. Want met goed isoleren los je niet elk vochtprobleem op, maar je kunt er wel veel vochtproblemen mee voorkomen. En een belangrijke vuistregel is: vocht zoekt de zwakste plek! Daarom moet je eigenlijk altijd verder kijken dan je eigen klus. Dus voordat je gaat isoleren, kijk eerst naar de hele woning.

Ik geef een voorbeeldje. Je gaat de spouwmuur isoleren, maar boven is er nog overal enkel glas. Dat glas wordt dan meestal ook vervangen om problemen te voorkomen. Helaas wordt de begane grondvloer vaak vergeten. Terwijl daar net zo goed een probleem kan ontstaan. Want, en daar komt vuistregel twee, warm gaat naar koud. In dit voorbeeld: de vloer wordt nu het koudste oppervlak. Het vocht in de warme lucht zal condenseren tegen het koude vloeroppervlak. Bij houten vloeren kan dat rotting tot gevolg hebben. Dat wil je natuurlijk niet. 

Dus zie je dat er een probleem kan ontstaan? Bespreek dit met de bewoner voordat je gaat isoleren.  

Koudebruggen aanpakken (en inpakken)

En dan heb je nog een andere uitdaging bij het voorkomen van vochtproblemen: de koudebruggen in een constructie. Het gaat dan om de ‘brug’ waar de isolatie is onderbroken of niet goed aansluit. Daardoor ontstaat er op die plek een koud oppervlak. Je kunt ze in elke constructie tegenkomen.

Denk aan leidingen, een stalen kozijn, een inpandige brievenbus, spouwvervuiling of spouwankers. Maar ook een doorlopende vloer onder een balkon bij flats kan een koudebrug zijn. Je leest het, koudebruggen kun je nooit 100% voorkomen. Maar je kunt ze wel zo goed mogelijk inpakken. Daarmee kom ik op mijn derde vuistregel: pak het in als het kan.  Dat inpakken doe je dan bij voorkeur 1 meter naar de koude kant oftewel de ongeïsoleerde zijde van de ruimte. 

Voorkom vochtproblemen voorkomen bij isolatie

Andere oorzaken van vocht

Goed isoleren en vocht voorkomen is dus ook kijken naar de hele constructie en het aanpakken van koudebruggen. Maar dan zijn we er nog niet, zoals ik in de introductie al schreef. Elke woning en elke situatie is anders en vocht is een veelkoppig monster! Daarom ga ik het in de volgende blogs ook hebben over het belang van dampremmende folies bij dakisolatie en over het nut van goede ventilatie.

Houd voor nu alvast de 3 eerste vuistregels in de gaten:

  1. vocht zoekt de zwakste plek,
  2. warm gaat naar koud en 
  3. pak 1 meter naar binnen in als het kan.

Veel succes met alle komende isolatieklussen en tot de volgende blog!

Dit is de tweede in een reeks artikelen over ‘Renovatietips voor aannemers en klusbedrijven’. Houd ons in de gaten! We gaan je nog van alles vertellen over onder andere:

  • Routekaarten

  • Dakisolatie & folie

  • Spouwmuurisolatie met inblaaswol

  • Vloerisolatie

  • Ventileren

  • Subsidies

  • Energielabels

Vivian Kennes Communicatie Specialist Knauf Insulation
Bedrijfsnieuws
Renovatie

Woning renoveren? Begin met isoleren!

Als je in deze tijd een betaalbare woning vindt, dan mankeert er vaak nog wat aan de kwaliteit van de isolatie. Slechte isolatie zorgt voor een lager wooncomfort, maar ook voor een hoge energierekening. Met de torenhoge energieprijzen vandaag de dag, wil je dat natuurlijk voorkomen. Natuurlijk wil je verouderde woningen graag pimpen met een nieuwe keuken, vloer of badkamer, maar het is veel slimmer om te beginnen met betere isolatie. Dan bespaar je elke maand daarna en komt die nieuwe keuken er ook wel.

25.05.2023
Spouwmuurisolatie

Fabels en feiten over het na isoleren van de spouwmuur

Er is al heel wat geschreven over spouwmuurisolatie. Het internet staat vol van verhalen over na-isoleren van de spouw. Kan je een spouwmuur volledig laten vullen? Zakt die isolatie na een paar jaar niet in? Wordt je gevel geen snoepwinkel voor muizen of ander ongedierte? Is het isoleren van de spouwmuur niet vragen om vochtproblemen?

Door de hoge energieprijzen is na-isoleren voor veel huiseigenaren extra interessant geworden. Want al ga je dan niet verduurzamen om het klimaat een handje te helpen, je helpt er in elk geval je eigen portemonnee mee. Maar dan wil je wel weten waar je goed aan doet. Logisch.

Daarom zetten we in deze blog wat fabels en feiten op een rijtje aan de hand van vragen die veel binnen komen bij onze collega’s.

22.05.2023