Hoe Knauf Insulation een spannend nieuw tijdperk van duurzaam bouwen ondersteunt

Door Knauf Insulation op 06 juli, 2021

De Europese bouwsector heeft een enorme stap vooruitgezet met de lancering van duidelijke geharmoniseerde criteria voor duurzame gebouwen. Knauf Insulation helpt de aannemer het maximale te halen uit deze ontwikkeling.

De Europese Commissie heeft een initiatief gelanceerd met de naam Level(s). Iedereen kan middels level(s) de duurzaamheid van een gebouw nagaan aan de hand van belangrijke factoren: opgenomen koolstof van een gebouw, het circulaire gebruik van grondstoffen, de energie-efficiëntie en de gezondheid en het comfort gedurende de volledige levenscyclus.

Beoordelingssystemen voor groene gebouwen, zoals BREEAM, HQE en DGNB, proberen nu hun parameters, metrische gegevens en technische input volgens Level(s) te harmoniseren. Dezelfde indicatoren, metrische gegevens en waarden worden gebruikt wanneer men het bijvoorbeeld heeft over “de gehele koolstoflevenscyclus” of de parameters voor “bouw- en sloopafval”.

“Waarom is dit belangrijk? Omdat er zo geen onduidelijkheden meer kunnen ontstaan”, zegt Jean-Pierre Pigeolet, Products & Buildings Sustainability Manager bij Knauf Insulation.

“Als je bijvoorbeeld een huis koopt of kantoor huurt, kan je vergelijken of een gebouw duurzamer is dan een ander door het gebruik van dezelfde indicatoren en metrische gegevens. Door de harmonisering van Level(s) staat benchmarking, nauwkeurige vergelijking en een gelijk speelveld voor iedereen open.”

Koolstofvrij maken van de Europese bouwsector meten

Vóór deze harmonisering bestonden er meningsverschillen over bijvoorbeeld wat de “CO2-uitstoot per vierkante meter gebouw” precies was. Sommige systemen telden de hal, trappen of technische ruimtes niet mee in hun CO2-berekeningen, terwijl andere dat wel deden. Dan kun je gebouwen maar moeilijk met elkaar vergelijken. Deze verschillen worden hiermee uit de wereld geholpen.

Als je naar het grotere geheel kijkt, betekent de harmonisering van de normen dat iedereen dezelfde metrische gegevens en dezelfde doelstellingen gebruikt om het succes te meten van het koolstofvrij maken van gebouwen.

De Europese Unie wil het eerste werelddeel zijn dat in 2050 CO2-neutraal is en de beperking van CO2 in de bouwsector speelt een belangrijke rol in deze ambitie, omdat gebouwen verantwoordelijk zijn voor 36% van de CO2-uitstoot in de EU. Level(s) wordt uiteindelijk het belangrijkste instrument om te beoordelen hoe succesvol (of niet) dit in werkelijkheid is.

Hoe kan Knauf Insulation daarbij helpen?

Praktisch gezien beschikken wij over alle benodigde informatie om aan te tonen dat onze producten niet alleen de energie-efficiëntie, maar ook de duurzaamheid van een gebouw gedurende zijn volledige levenscyclus kan verbeteren. Onze producten kunnen een belangrijke rol spelen bij drie kernfactoren van Level(s): de opgenomen koolstof gedurende de levenscyclus van een gebouw, gerecyclede en recyclebare materialen en gezondheid en welzijn.

CO2-afdruk gedurende de volledige levenscyclus meten: Wij hebben onafhankelijk geverifieerde milieuproductverklaringen (EPD’s) met gedetailleerde informatie over de milieu-impact van onze producten en de opgenomen koolstof gedurende hun volledige levenscyclus. Deze EPD’s kunnen op knaufinsulation.nl worden gedownload. De lijst wordt voortdurend verbeterd en bijgewerkt naarmate er nieuwe producten bijkomen.

Recyclebaar materiaal maximaliseren: Onze minerale glaswol bestaat tot 80% uit gerecyclede glazen flessen en we werken aan nieuwe initiatieven om meer afval van klanten van onze minerale glas- en steenwol te recyclen.

Bouwen aan gezondheid en welzijn: Onze inblaaswol SUPAFIL en onze onbeklede minerale glaswol met ECOSE®-technologie op rol en in platen zijn allemaal gecertificeerd door DECLARE in Europa. Dat betekent dat deze producten publiekelijk en transparant gecertificeerd zijn als vrij van schadelijke en ongezonde chemicaliën die op de Red List van het onafhankelijke Living Building Institute staan. Het merendeel van onze producten heeft bovendien de Indoor Air Comfort Gold-certificering, de hoogste beoordeling van het Europese ecolabel Eurofins.

Toekenning van punten door beoordelingssystemen voor groene gebouwen: Wij bieden ook downloadbare productbladen over hoe onze producten punten kunnen opleveren in de meest populaire beoordelingssystemen voor groene gebouwen, zoals LEEDv4, DGNB, BREEAM en WELL.

Onze rol in het succes van Level(s)

Skofia Loka, green week

“Knauf Insulation is al vanaf het prille begin betrokken bij het initiatief Level(s) en is blij dat de invloed en het succes in de loop der jaren is toegenomen,” aldus Jean-Pierre.

“De bouw van het experience center van Knauf Insulation in Slovenië was een pilotproject van Level(s). We wilden het hoogst mogelijke duurzaamheidsniveau van een gebouw bereiken en onze resultaten en vorderingen aan de Europese Commissie rapporteren.

“We waren betrokken bij de overlegprocedure van Level(s) om het initiatief  jaar na jaar / in de loop van tijd te ontwikkelen. We speelden bijvoorbeeld een grote rol in het toevoegen van akoestisch comfort aan de gezondheid en het welzijn van gebouwen. Ook hopen we dat de brandveiligheid in het initiatief wordt opgenomen naarmate het evolueert.”

De volgende fase van Level(s) is de mogelijke introductie van een nieuw instrument waarmee architecten, specificeerders en iedereen die duurzaamheid belangrijk vindt toegang krijgt tot een databank waarin duurzame gebouwen over heel Europa worden vergeleken.

“Door de wisselwerking van ideeën en de vergelijking van projecten zullen duurzamere gebouwen in Europa hun positie krijgen. Knauf Insulation kijkt uit naar deze spannende nieuwe fase en het bouwen van betere gebouwen in heel Europa.