Bij aannemers knelt het, maar er komen ook steeds meer oplossingen

Hoe ga je als aannemer om met de 5 grootste uitdagingen in de bouw?

By Tim Kusters
15 september, 2021

Het is geen geheim dat schaarste en krapte veel bouwers parten spelen. Want waar vind je nog goede werklui? Hoe ga je verder als materialen niet te krijgen zijn? En hoe plan je dat, ook nog eens netjes binnen de geldende wet- en regelgeving en steeds strengere duurzaamheidseisen? Het is allemaal niet morgen opgelost, maar er wordt aan gewerkt!

Bekijk de infographic

Voordat we over oplossingen praten, eerst even aandacht voor de 5 grootste uitdagingen. Herkent u ze?

Vakmannen

1. Waar zijn de vaklieden?

Tijdens de laatste bouwcrisis zijn er veel metselaars gestopt en zijn er minder voor teruggekomen. Een serieus probleem. De echte vakman vergrijst en er vallen soms al projecten stil. Maar de krapte is breder. Minder jongeren hebben een technische opleiding en onderaannemers hebben nu al uitpuilende agenda’s.

Materialen

2. En waar blijven de materialen?

Hier komt het tekort van materialen nog bij. De Coronapandemie was het figuurlijke zand in de bouwmotor. Bestellingen stopten abrupt en producties lagen stil. Zo ontstond er een groot tekort aan allerlei grondstoffen (o.a. hout, PIR, staal) en diverse toepasbare materialen. Dus stegen ook de prijzen en levertijden. En met dichtgetimmerde contracten is dat niet altijd zomaar opgelost.  

Huizen

3. Meer vraag, nog meer schaarste

Of het al niet genoeg knelt, wil de overheid tot 2030 maar liefst 900.000 woningen realiseren. Zowel privaat als publiek. Dat is in elk geval de ambitie van de Nationale Woonagenda. Veel opdrachten is mooi, maar hoe gaan we dat werk uitvoeren? Projecten lopen nu al uit.

Wet en regelgeving

4. Strengere wetten en regels

Tegelijkertijd ligt de PFAS- en stikstofproblematiek nog vers in ons geheugen. De eisen in de bouw zijn op veel gebieden strenger geworden. Recente wet- en regelgeving is daarvan het bewijs. Neem BENG of straks de Wet Kwaliteitsborging. Het vraagt om aanpassingsvermogen en om nieuwe materialen en oplossingen. 

Duurzaamheid

5. Duurzamer en circulair graag

Dat geldt ook voor de toenemende eisen voor duurzaamheid en circulariteit. Dit zijn geen eendagsvliegen meer. Het zijn ontwikkelingen waar steeds meer partijen op in (moeten) spelen. Er is groeiende aandacht voor hergebruik, schonere productie en verlaging van energiegebruik. De belangstelling voor producten en ontwerpen die daarop inspelen neemt dan ook snel toe.

Meervoudige oplossingen

Kortom, de uitvoerende bouw krijgt heel wat voor de kiezen. Grote uitdagingen waar niet altijd morgen een oplossing voor is. Dat is de realiteit. Toch zijn er voor veel uitdagingen oplossingen in de maak, of gewoon nu al beschikbaar. Denk aan metselrobots en talloze prefab bouwproducten. Gelukkig doet soms ook de tijd haar werk. Zo zijn de verwachtingen voor 2022 beter, zal de overheid ongetwijfeld in samenwerking met publieke en private partijen met oplossingen komen en werken fabrikanten druk aan nieuwe producten.

Supafil inblaaswol, een warm voorbeeld

Neem de inblaaswol Supafil van Knauf Insulation. Het draagt bij aan betere isolatie en de vraag naar luchtdicht bouwen, het voorkomt dat metselaars moeten isoleren en van materiaalschaarste is geen sprake. Om maar enkele voordelen te noemen.

Pak bouwuitdagingen aan! 

Bekijk de infographic

Bedrijfsnieuws
Renovatie

Woning renoveren? Begin met isoleren!

Als je in deze tijd een betaalbare woning vindt, dan mankeert er vaak nog wat aan de kwaliteit van de isolatie. Slechte isolatie zorgt voor een lager wooncomfort, maar ook voor een hoge energierekening. Met de torenhoge energieprijzen vandaag de dag, wil je dat natuurlijk voorkomen. Natuurlijk wil je verouderde woningen graag pimpen met een nieuwe keuken, vloer of badkamer, maar het is veel slimmer om te beginnen met betere isolatie. Dan bespaar je elke maand daarna en komt die nieuwe keuken er ook wel.

25.05.2023
Spouwmuurisolatie

Fabels en feiten over het na isoleren van de spouwmuur

Er is al heel wat geschreven over spouwmuurisolatie. Het internet staat vol van verhalen over na-isoleren van de spouw. Kan je een spouwmuur volledig laten vullen? Zakt die isolatie na een paar jaar niet in? Wordt je gevel geen snoepwinkel voor muizen of ander ongedierte? Is het isoleren van de spouwmuur niet vragen om vochtproblemen?

Door de hoge energieprijzen is na-isoleren voor veel huiseigenaren extra interessant geworden. Want al ga je dan niet verduurzamen om het klimaat een handje te helpen, je helpt er in elk geval je eigen portemonnee mee. Maar dan wil je wel weten waar je goed aan doet. Logisch.

Daarom zetten we in deze blog wat fabels en feiten op een rijtje aan de hand van vragen die veel binnen komen bij onze collega’s.

22.05.2023