Bij aannemers knelt het, maar er komen ook steeds meer oplossingen

Hoe ga je als aannemer om met de 5 grootste uitdagingen in de bouw?

Door Tim Kusters op 15 september, 2021

Het is geen geheim dat schaarste en krapte veel bouwers parten spelen. Want waar vind je nog goede werklui? Hoe ga je verder als materialen niet te krijgen zijn? En hoe plan je dat, ook nog eens netjes binnen de geldende wet- en regelgeving en steeds strengere duurzaamheidseisen? Het is allemaal niet morgen opgelost, maar er wordt aan gewerkt!

Bekijk de infographic

Voordat we over oplossingen praten, eerst even aandacht voor de 5 grootste uitdagingen. Herkent u ze?

Vakmannen

1. Waar zijn de vaklieden?

Tijdens de laatste bouwcrisis zijn er veel metselaars gestopt en zijn er minder voor teruggekomen. Een serieus probleem. De echte vakman vergrijst en er vallen soms al projecten stil. Maar de krapte is breder. Minder jongeren hebben een technische opleiding en onderaannemers hebben nu al uitpuilende agenda’s.

Materialen

2. En waar blijven de materialen?

Hier komt het tekort van materialen nog bij. De Coronapandemie was het figuurlijke zand in de bouwmotor. Bestellingen stopten abrupt en producties lagen stil. Zo ontstond er een groot tekort aan allerlei grondstoffen (o.a. hout, PIR, staal) en diverse toepasbare materialen. Dus stegen ook de prijzen en levertijden. En met dichtgetimmerde contracten is dat niet altijd zomaar opgelost.  

Huizen

3. Meer vraag, nog meer schaarste

Of het al niet genoeg knelt, wil de overheid tot 2030 maar liefst 900.000 woningen realiseren. Zowel privaat als publiek. Dat is in elk geval de ambitie van de Nationale Woonagenda. Veel opdrachten is mooi, maar hoe gaan we dat werk uitvoeren? Projecten lopen nu al uit.

Wet en regelgeving

4. Strengere wetten en regels

Tegelijkertijd ligt de PFAS- en stikstofproblematiek nog vers in ons geheugen. De eisen in de bouw zijn op veel gebieden strenger geworden. Recente wet- en regelgeving is daarvan het bewijs. Neem BENG of straks de Wet Kwaliteitsborging. Het vraagt om aanpassingsvermogen en om nieuwe materialen en oplossingen. 

Duurzaamheid

5. Duurzamer en circulair graag

Dat geldt ook voor de toenemende eisen voor duurzaamheid en circulariteit. Dit zijn geen eendagsvliegen meer. Het zijn ontwikkelingen waar steeds meer partijen op in (moeten) spelen. Er is groeiende aandacht voor hergebruik, schonere productie en verlaging van energiegebruik. De belangstelling voor producten en ontwerpen die daarop inspelen neemt dan ook snel toe.

Meervoudige oplossingen

Kortom, de uitvoerende bouw krijgt heel wat voor de kiezen. Grote uitdagingen waar niet altijd morgen een oplossing voor is. Dat is de realiteit. Toch zijn er voor veel uitdagingen oplossingen in de maak, of gewoon nu al beschikbaar. Denk aan metselrobots en talloze prefab bouwproducten. Gelukkig doet soms ook de tijd haar werk. Zo zijn de verwachtingen voor 2022 beter, zal de overheid ongetwijfeld in samenwerking met publieke en private partijen met oplossingen komen en werken fabrikanten druk aan nieuwe producten.

Supafil inblaaswol, een warm voorbeeld

Neem de inblaaswol Supafil van Knauf Insulation. Het draagt bij aan betere isolatie en de vraag naar luchtdicht bouwen, het voorkomt dat metselaars moeten isoleren en van materiaalschaarste is geen sprake. Om maar enkele voordelen te noemen.

Pak bouwuitdagingen aan! 

Bekijk de infographic