

Wist je dat je de meeste warmte verliest via het dak? Warmte stijgt en het dak is de grootste oppervlakte van een woning. Daarom levert het gelijk veel op om een dak goed te isoleren!
Maar wat is goed?
Dat is de vraag. We gaan je helpen met het antwoord.
Vroeger waren we nog niet zo bezig met dakisolatie. Woningen van voor 1975 hadden nauwelijks isolatie. Dat is nu heel anders. Iedereen wil (of moet) energie besparen. Het is ook gewoon een heel goede investering. Zeker met de gasprijs van nu! 75% van de woningen in Nederland is niet goed geïsoleerd! Je kunt ook beter eerst je dak isoleren, voordat je begint met zonnepanelen. Dus aan de bak met dat schuine dak!
Alleen pas op: bij oudere woningen is elke situatie weer anders.
We helpen je op weg met de 3 belangrijkste tips.
Isoleren van het dak begint met de juiste folie. Je moet luchtdicht isoleren en je wil vochtproblemen voorkomen. Daarom is die folie zo belangrijk. Je bepaalt eerst of je werkt in een dampdichte - of dampopen constructie. Dat heeft vaak te maken met hoe oud de woning is.
Woningen voor 1975 zijn slecht geïsoleerd en vanaf 1975 iets beter maar nog steeds niet top.
Ik geef je een voorbeeld. Stel je gaat aan de slag bij een oude boerderij die ver voor 1975 is gebouwd. Je ziet aan de binnenkant een dakbeschot van planken, maar geen dakpannen. Dan heb je te maken met een damp-open constructie, als er op dit dakbeschot verder niets meer aangebracht is, ook even onder de pannen kijken dus.
Bij woningen van na 1975 is er vaak al wel iets van isolatie aanwezig. En dan moet je eerst goed uitzoeken of de constructie dampdicht of dampopen is. Aandachtspunten hierbij zijn, welke isolatie is toegepast en is deze dampdicht zoals PUR of EPS en is er gebruik gemaakt van een dampdichte folie of dampdicht dakbeschot. Zo bepaal je ook welke folie je nodig hebt. Bij een dampopen constructie gebruik je een dampdichte folie (voor heel vochtige ruimtes), een damp remmende folie (voor de binnenkant van het dak) of een damp open folie (voor de buitenkant van het dak, mochten er lekkages zijn). Ben je een dampdichte laag tegen gekomen, dat is een goede klimaatfolie ook wel een slimme folie genoemd meestal aan te bevelen (niet bij badkamers). Als het vocht niet naar buiten kan zorgt deze folie ervoor dat het vocht op de juiste momenten naar binnen afgevoerd gaat worden.
Lees ook mijn eerdere blog over de 3 meest gemaakte fouten bij folies.
Oké je weet welke folie je moet hebben. Dan nog de keuze voor het isolatiemateriaal. Het beste kies je voor minerale wol. Bijvoorbeeld glaswol. Dat is lekker flexibel en kun je makkelijk aanbrengen. Zo sluit het heel goed aan op de dakconstructie en ook bij de banen onderling heb je weinig risico op thermische lekken. Handig, want dan hoef je niet aan de slag met schuimen.
Dan kun je nog kiezen: isolatiemateriaal met de folie geïntegreerd (eraan vast) zoals je ziet bij onze dakisolatie TR 312 of de MW 34 Alu Plus of een isolatie en losse folie. Met folie eraan vast is makkelijker. Dan heb je gelijk de goede combinatie en hoef je alleen nog maar te tapen. Met tapen maak je alles goed luchtdicht.
Let verder op de Rd-waarde. Werk bij dakisolatie met isolatiemateriaal dat een minimale Rd-waarde heeft van 3,5 m2.K/W. Alleen dan komt de woningeigenaar in aanmerking voor subsidie. Die waarde vind je op de verpakking. Meestal is de isolatie dan 12cm tot 16cm dik, dus houd daar rekening mee bij je klus!
Die Rd is dus belangrijk voor de subsidie. Want die krijg je alleen als je die Rd 3,5 kunt aantonen (met foto’s en facturen). Je moet ook minimaal 20 m2 isoleren om subsidie te kunnen aanvragen. Gebruik isolatie met een meldcode bekend. Want die meldcode is nodig bij de subsidieaanvraag. Belangrijke info voor je klant dus! We vermelden de meldcodes van al onze isolatie op de productpagina's.
Je kunt 15% terugkrijgen (sinds 2 april 2002) bij één maatregel en zelfs 30% bij een tweede duurzaamheidsmaatregel.
Hier lees je meer over subsidie voor dakisolatie.
Misschien wil je ook meer weten over het na-isoleren van een plat dak?
Mooi, dat was het weer! Ik vat het nog even voor je samen:
Kijk goed naar de leeftijd van de woning en de dakconstructie, bedenk vervolgens wat de juiste folie is, gebruik isolatie met een Rd waarde vanaf 3,5 m2.K/W, tape alles netjes af en help je klant bij de subsidie vanaf 20 m2
Succes met al je dakisolatie klussen en tot de volgende blog! Die gaan over:
Subsidies
Spouwmuurisolatie met inblaaswol
Vloerisolatie
Ventileren
Er is al heel wat geschreven over spouwmuurisolatie. Het internet staat vol van verhalen over na-isoleren van de spouw. Kan je een spouwmuur volledig laten vullen? Zakt die isolatie na een paar jaar niet in? Wordt je gevel geen snoepwinkel voor muizen of ander ongedierte? Is het isoleren van de spouwmuur niet vragen om vochtproblemen?
Door de hoge energieprijzen is na-isoleren voor veel huiseigenaren extra interessant geworden. Want al ga je dan niet verduurzamen om het klimaat een handje te helpen, je helpt er in elk geval je eigen portemonnee mee. Maar dan wil je wel weten waar je goed aan doet. Logisch.
Daarom zetten we in deze blog wat fabels en feiten op een rijtje aan de hand van vragen die veel binnen komen bij onze collega’s.
22.05.2023