Over de beste volgorde en de verschillen tussen oude en nieuwere woningen

Handige tips voor het na-isoleren van de spouwmuur (snel veel resultaat!)

By Vivian Kennes
21 november, 2022

De gevel van een bestaande woning na-isoleren is een perfect voorbeeld van een klus met snel resultaat. Waarom? Om meerdere redenen. Ten eerste: het is ideaal voor wie minder gas wil verstoken en meer comfort wil in de winter. Maar voor een huiseigenaar is het gewoon ook een heel slimme investering. Je krijgt een hoger energielabel, je profiteert van de interessante subsidieregelingen en een lagere energierekening natuurlijk.

Waarom zou je het dus niet doen?

Maar als je het doet, doe het dan goed. Want ja, de ene woning is de andere niet. En het bouwjaar maakt een groot verschil. Ook is de volgorde belangrijk, als je niet alles in een keer kunt of wilt isoleren.

Isoleer je huis van boven naar beneden

Een woning met een bouwjaar tussen 1945-1995 heeft vaak één of meer slecht geïsoleerde delen. Qua volgorde is de vuistregel simpel: werk van boven naar beneden. Want de meeste warmte verlies je via het dak en het minste via de vloer:

  1. Begin dus met het dak
  2. Pak daarna de ramen aan (grote oppervlaktes) en breng ze naar hogere isolatiewaarde, zoals HR++ glas
  3. Dan de spouwisolatie en als er geen spouw is dan een binnenwand plaatsen of isolatie van de buitengevel
  4. Als laatste vloerisolatie

Over dakisolatie schreef ik al een stuk. Bij glas is het heel helder: je hebt enkel glas (snel vervangen!) dubbel glas (isoleert niet super, misschien beter vervangen?) HR++ (dubbel glas met coating, goede isolatie) of zelfs Triple glas (perfect!). De meeste isolatiebedrijven en glaszetters kun je prima van advies voorzien. Als je van enkel glas naar Triple glas gaat heb je vaak wel nieuwe kozijnen nodig.

Dan de spouw, een verhaal op zich! Hieronder leg ik je uit waar je op moet letten.  

De spouw isoleren

(of de gevel als er geen luchtspouw is)

Bij woningen vóór 1945 heb je halfsteens muren. Wil je toch isoleren dan heb je twee keuzes: de buitenkant isoleren (bijvoorbeeld met Knauf Skin) of de binnenkant met een voorzetwand. Maar let op! Voor isolatie met een systeem aan de buitenkant heb je vaak eerst een vergunning nodig van de gemeente.  

Woningen met bouwjaar tussen 1945-1975 hebben meestal een luchtspouw zonder isolatie. Dan is inblaaswol zoals Knauf Supafil Cavity 033 een super praktisch en goed isolerende oplossing.

Woningen met bouwjaar van 1975- 1995 hebben vaak matige spouwmuurisolatie, en dat werkt weer anders. Om je klant echt goed te helpen volgen hier een paar praktische tips. Zo kom je tot het beste resultaat. Jij blij, klant blij! 

Supafil spouwmuurisolatie

7 tips voor de beste spouwmuurisolatie

  1. Kies een erkende installateur die aangesloten is bij een waarborginstelling zoals SKG IKOB of Insula. Die weten hoe het werkt.
  2. Laat altijd een inspectie doen van de spouw (een erkend bedrijf doet dat altijd). Er mag namelijk geen valspecie, stukken steen of kabels in zitten. Ook kan de verwerker dan zien of er koudebruggen zijn zoals doorlopende plafonds of vloerelementen. Koudebruggen kunnen meestal wel verholpen worden.
  3. Het buitenblad van de gevel mag niet dampdicht zijn. Een verflaag kan nog net als hij dampopen is, maar meerdere verflagen niet!
  4. Herstel het voegwerk als het niet in goede staat is.
  5. Voor de Supafil Cavity 033 inblaaswol van Knauf Insulation moet de spouw een diepte hebben van minimaal 50 mm. Dat geldt ook voor een matig geïsoleerde spouw, als de bestaande isolatieplaten maar vast zitten.
  6. Als de spouw smaller is dan kan je kiezen voor EPS-parels of PUR. Waarbij ik je dan voor de volledigheid wel even wil wijzen op twijfels die er zijn over de toepassing van PUR in het kader van de gezondheid. 
  7. Supafil kun je bij elk plaatmateriaal isolatie bij blazen (PIR, steen- of glaswolplaten). Maar niet bij andere inblaasvormen van steenwol of EPS parels die al eerder in de spouw zijn gedaan.
Extra voordeel van Supafil: deze inblaaswol heeft geen chemische toevoegingen en ruik je niet
Arjan Rattink

Dan nog even dit…

Goed isoleren is belangrijk. Mooi werk voor jou, goed voor de klant. Maar bij isoleren hoort ventileren. Leg bewoners uit hoe ze op de juiste manier ventileren. Als er geen mechanische ventilatie is dan moeten er roosters in de ramen geplaatst worden, tegenover elkaar. Zo kan vocht goed weg. Nog beter is mechanische ventilatie. Denk aan een buisventilator in
badkamer, keuken of toilet. We brachten daarom ook een handige onderhoudsgids uit voor huiseigenaren na isolatie. 


Zo, dat was de 9e blog over isoleren en renoveren. Op onze renovatiepagina lees je ook de andere 8 met handige tips over bijvoorbeeld routekaarten en subsidies. Er volgt nog 1 nieuw artikel dit najaar:

  • Ventileren

Vivian Kennes Communicatie Specialist Knauf Insulation
Bedrijfsnieuws
Renovatie

Woning renoveren? Begin met isoleren!

Als je in deze tijd een betaalbare woning vindt, dan mankeert er vaak nog wat aan de kwaliteit van de isolatie. Slechte isolatie zorgt voor een lager wooncomfort, maar ook voor een hoge energierekening. Met de torenhoge energieprijzen vandaag de dag, wil je dat natuurlijk voorkomen. Natuurlijk wil je verouderde woningen graag pimpen met een nieuwe keuken, vloer of badkamer, maar het is veel slimmer om te beginnen met betere isolatie. Dan bespaar je elke maand daarna en komt die nieuwe keuken er ook wel.

25.05.2023
Spouwmuurisolatie

Fabels en feiten over het na isoleren van de spouwmuur

Er is al heel wat geschreven over spouwmuurisolatie. Het internet staat vol van verhalen over na-isoleren van de spouw. Kan je een spouwmuur volledig laten vullen? Zakt die isolatie na een paar jaar niet in? Wordt je gevel geen snoepwinkel voor muizen of ander ongedierte? Is het isoleren van de spouwmuur niet vragen om vochtproblemen?

Door de hoge energieprijzen is na-isoleren voor veel huiseigenaren extra interessant geworden. Want al ga je dan niet verduurzamen om het klimaat een handje te helpen, je helpt er in elk geval je eigen portemonnee mee. Maar dan wil je wel weten waar je goed aan doet. Logisch.

Daarom zetten we in deze blog wat fabels en feiten op een rijtje aan de hand van vragen die veel binnen komen bij onze collega’s.

22.05.2023