Knauf Insulation investeert 15 miljoen in Belgische vestiging Visé om minerale wol te recyclen

Grote duurzame sprong vooruit met circulaire minerale wol

By Tim Kusters
20 december, 2021

De bouw is wereldwijd verantwoordelijk voor 40% van de afvalproductie. Knauf Insulation wil daarom als toeleverancier in deze markt impact maken door glaswol te recyclen.

De bekende bruinkleurige glaswol met Ecose® Technology is qua samenstelling al lange tijd toonaangevend op duurzaamheid. Het is gemaakt met een natuurlijk bindmiddel en bestaat voor het grootste deel uit gerecycled glas. Knauf Insulation zet nu ook de volgende stap, namelijk een reuze sprong richting circulaire minerale wol.

Innovatief terugwin-proces

Knauf Insulation is wereldwijd een toonaangevende fabrikant van isolatieoplossingen en investeert nu meer dan 15 miljoen euro in de recycling van haar producten. De vestiging in Visé (België, provincie Luik) werkt aan een innovatief proces voor het terugwinnen en recyclen van glaswol. Zo wordt het materiaal opnieuw in het proces opgenomen en belandt het niet meer op de stort. Knauf Insulation levert daarmee een impactvolle bijdrage aan de circulaire bouweconomie. De recycling vindt overigens nu al plaats op kleine schaal door het eigen productie-afval te hergebruiken en is na de uitbreiding op veel grotere schaal mogelijk. 

Hoe werkt het?

Glaswol is gemaakt van natuurlijke materialen (zand en gerecycled glas) en kan oneindig worden gerecycled. Afval van glaswol en steenwol van bouwplaatsen komt nu nog vaak terecht op de stort of wordt verbrand. Knauf Insulation realiseert op dit moment een volledig nieuwe productielijn met oven voor terugwinning en recycling, zodat het materiaal opnieuw toepasbaar is en kan worden gevaloriseerd. Met dit innovatieve procedé wil de onderneming een echte kringloopeconomie tot stand brengen in de bouw. De vestiging in Visé start in het tweede kwartaal van 2022 met de recycling op grote schaal.

Gerecycled Glas

Hoge score op MPG (Milieu Prestatie Gebouwen)

De aandacht voor circulair bouwen is de laatste jaren enorm toegenomen. Niet gek als je bedenkt dat Nederland streeft naar een 100% circulaire economie in 2050 (en 50% in 2030). In Nederland bestaat de verplichte MPG-berekening voor gebouwen (Milieu Prestatie Gebouwen). Deze MPG-berekening maakt gebruik van milieudata uit de Nationale Milieudatabase. Materialen met gerecyclede grondstoffen en materialen hebben uiteraard een veel gunstigere berekening of milieuprestatie. Met de norm EN 15804+A2 en de Bepalingsmethode Milieuprestatie Bouwwerken kijkt de overheid naar circulaire indicatoren:

1. Milieu-impact secundair materiaal (hergebruik en recycling) in inputstromen
2. Milieu-impact van hergebruik in outputstromen
3. Percentage secundair materiaal (hergebruik en recycling) in inputstromen
4. Circulaire efficiëntie
5. Hoeveelheden per afvalstroom

Op basis hiervan zullen de duurzame isolatiematerialen van Knauf Insulation in combinatie met nieuwe recyclevoorzieningen, hoge scores realiseren.

Gerecycled Glaswol

De impact van Knauf Insulation ‘For a Better World’

Naast de grotere recyclingcapaciteit en het natuurlijke bindmiddel Ecose - dat ook de koolstofuitstoot aanzienlijk vermindert in vergelijking met een petrochemisch bindmiddel - neemt het bedrijf nog talloze andere maatregelen om de footprint drastisch te verlagen. Met het duurzaamheidsprogramma onder de titel For a Better World vallen grootschalig gebruik van zonnepanelen, beperking drinkwater in het productieproces, inzet windenergie en milieuvriendelijkere verpakkingen.

For A Better World

Bekijk onze duurzaamheidsstrategie

For A Better World

Bedrijfsnieuws
Renovatie

Woning renoveren? Begin met isoleren!

Als je in deze tijd een betaalbare woning vindt, dan mankeert er vaak nog wat aan de kwaliteit van de isolatie. Slechte isolatie zorgt voor een lager wooncomfort, maar ook voor een hoge energierekening. Met de torenhoge energieprijzen vandaag de dag, wil je dat natuurlijk voorkomen. Natuurlijk wil je verouderde woningen graag pimpen met een nieuwe keuken, vloer of badkamer, maar het is veel slimmer om te beginnen met betere isolatie. Dan bespaar je elke maand daarna en komt die nieuwe keuken er ook wel.

25.05.2023
Spouwmuurisolatie

Fabels en feiten over het na isoleren van de spouwmuur

Er is al heel wat geschreven over spouwmuurisolatie. Het internet staat vol van verhalen over na-isoleren van de spouw. Kan je een spouwmuur volledig laten vullen? Zakt die isolatie na een paar jaar niet in? Wordt je gevel geen snoepwinkel voor muizen of ander ongedierte? Is het isoleren van de spouwmuur niet vragen om vochtproblemen?

Door de hoge energieprijzen is na-isoleren voor veel huiseigenaren extra interessant geworden. Want al ga je dan niet verduurzamen om het klimaat een handje te helpen, je helpt er in elk geval je eigen portemonnee mee. Maar dan wil je wel weten waar je goed aan doet. Logisch.

Daarom zetten we in deze blog wat fabels en feiten op een rijtje aan de hand van vragen die veel binnen komen bij onze collega’s.

22.05.2023