Verlaging energieverbruik

Glaswolfabriek succesvol aan het verduurzamen

By Vivian Kennes
17 mei, 2019

Onze fabriek in Visé staat inmiddels in de top vier van de Wallonische industrie als het gaat om de productie van zonne-energie. 

In mei 2019 werd de installatie van 6.000 zonnepanelen op het dak van ons magazijn in Visé voltooid. Deze panelen leveren een jaarlijkse capaciteit van 1.700 MWh aan energie — circa 2% van de jaarlijkse energiebehoefte van de fabriek. Deze PV-installatie draagt bij aan CO besparing van 790 ton per jaar. Dit staat gelijk aan het de CO2 emissie van 525 huishoudens.

Knauf Insulation heeft zichzelf de doelstelling opgelegd om het energieverbruik voor verlichting met circa 80% omlaag te brengen via een grootschalige aanpassing van de verlichting. Begin 2018 verbruikten we voor verlichting 4.205 MWh/jaar en in april 2019 is dat al omlaag gegaan naar 2,200 MWh/jaar. Het doel is om het elektriciteitsverbruik verder te verlagen naar 1.200 MWh/jaar tegen het eind van dit jaar. We hebben in Visé dan een totale energiebesparing gerealiseerd van 3,5%, vergelijkbaar met het verbruik van 1.500 huishoudens.

glaswolfabriek LED Visé

Mark Leverton, Managing Director West Europa bij Knauf Insulation, zei: “Duurzaamheid zit in de kern van alles wat we doen bij Knauf Insulation. Onze producten zijn ontwikkeld om energie te besparen en de CO2 emissies terug te dringen. We lobbyen continu om energie-neutrale gebouwen op de politieke agenda te krijgen.”

Knauf Insulation heeft energieverbruik en emissie met 20% verlaagd

“We vinden het bovendien belangrijk dat er in de bouw gekeken wordt naar milieuvriendelijkheid en duurzaamheid. Of dat nu is via een duurzaamheidscertificering zoals ons Experience Center in Slovenië dat een Platina certificering ontving van DGNB of door het invoeren van energiebesparende installaties en maatregelen zoals deze zonnepanelen of energie efficiënte verlichting.”

In 2010 stelde Knauf Insulation zich als doel om de CO2 emissies en het energieverbruik met 20% te verlagen voor 2020. Beide doelstellingen werden vier jaar eerder (in 2017) al behaald. In 2017 hadden we ons energieverbruik met 20,6% verlaagd en onze emissies met 20,7%.

De verlagingen zijn niet alleen het gevolg geweest van de installatie van verbeterde processen en apparatuur, maar ook van talrijke energiebesparende initiatieven op alle kantoren en fabrieken die het bedrijf wereldwijd heeft.

Foto van Reno-Solutions

Wil je meer weten over Knauf Insulation en duurzaamheid?

Lees dan meer op de pagina Duurzaamheid bij Knauf Insulation