

Bereikbaarheid en leveringen zomer 2023
De meeste zomervakanties zijn alweer gepland. Daarom informeren wij je graag over onze bereikbaarheid en onze levermogelijkheden rond de zomer.
12.06.2023Er is al heel wat geschreven over spouwmuurisolatie. Het internet staat vol van verhalen over na-isoleren van de spouw. Kan je een spouwmuur volledig laten vullen? Zakt die isolatie na een paar jaar niet in? Wordt je gevel geen snoepwinkel voor muizen of ander ongedierte? Is het isoleren van de spouwmuur niet vragen om vochtproblemen?
Door de hoge energieprijzen is na-isoleren voor veel huiseigenaren extra interessant geworden. Want al ga je dan niet verduurzamen om het klimaat een handje te helpen, je helpt er in elk geval je eigen portemonnee mee. Maar dan wil je wel weten waar je goed aan doet. Logisch.
Daarom zetten we in deze blog wat fabels en feiten op een rijtje aan de hand van vragen die veel binnen komen bij onze collega’s.
Nee, inblaaswol is gemaakt van gerecycled glas en zand. Geen enkel dier zal Supafil inblaaswol willen eten.
Nee, als de verwerker de richtlijnen opvolgt kunnen dieren niet in Supafil isolatie nestelen. De verwerker blaast zoveel isolatie in de luchtspouw dat er een compacte deken ontstaat. Een dier past er letterlijk niet meer bij. De verwerker maakt bovendien elk boorgat na isolatie weer dicht met cementmortel zodat de spouw niet toegankelijk meer is voor dieren.
Dat horen we vaker en hier is wat meer uitleg bij nodig. Voorop stellen we dat je op de deskundigheid van het isolatiebedrijf moet kunnen vertrouwen. Knauf Insulation leidt isolatiebedrijven zelf op. Onderdeel van de training is de verplichte voorinspectie van de woning. Tijdens zo’n voorinspectie onderzoekt een werker of de woning geschikt is voor na isolatie met Supafil. De voorinspectie wordt ook vereist door de certificeringsinstanties SKG IKOB en Insula waarbij de verwerkers zijn aangesloten.
De verwerker boort een gaatje in de gevel zodat hij met een cameraatje (endoscoop) in de spouw kan kijken om te zien of er geen vervuiling is. Hij meet dan ook of de diepte van de spouw minimaal 50 mm is. Het kan voorkomen dat niet alle gevels dezelfde diepte hebben. Alleen als de diepte van de spouw tussen de 5 of 10 cm is, kan er met Supafil Cavity 033 geïsoleerd worden. Een gevel moet volledig gevuld worden en natuurlijk is het aan te raden om alle gevels te isoleren! Je moet bij elke gevel een voorinspectie doen. Dus zowel bij de voorgevel, achtergevel en zijgevels. Een andere verwerker die op bezoek komt, pakt over het algemeen dezelfde gaatjes. Als het niet geschikt is voor Supafil kan een ander product gekozen worden.
Het kan ook gebeuren dat een verwerker alle risico’s wil uitsluiten. Om die reden kan het zijn dat een verwerker zegt dat het niet kan. Dat kan hij bijvoorbeeld zeggen als er veel extra werkzaamheden moeten worden uitgevoerd om de spouw geschikt te maken voor isolatie. Denk aan het verwijderen van extreme spouwvervuiling dat de isolatieklus erg duur maakt. Of wanneer er alleen geïsoleerd mag worden, als de gevel geïmpregneerd wordt. De verwerker moet er dan op kunnen vertrouwen dat de klant / bewoner dit zelf doet. Als hij hier niet zeker van is, kan dat een reden zijn om te zeggen “ik begin er niet aan.”
Je kunt dit nooit helemaal uitsluiten. Als er een lekkende dakgoot is, kan er vocht in de gevel komen. Dus een goede voorinspectie is super belangrijk. Bij een voorinspectie kun je aan de buitengevel al vaak zien dat er kalkresten op de buitengevel lopen bij zo’n lekkage bijvoorbeeld. De isolatie is niet de aanleiding van vochtproblemen. Een luchtspouw in de gevel kan prima, veilig en volledig met isolatie gevuld worden. De luchtspouw heeft namelijk maar een zeer beperkte functie in het droogproces van de gevel na een regenbui.
Het is in de praktijk onmogelijk om alle gevels volledig te inspecteren op valspecie op een spouwanker. Of dat er ergens een gedraaide steen zit die tijdens de bouw is geplaatst. Dit kan in de praktijk gemist worden bij een voorinspectie.
Meld uw klacht zo snel mogelijk na constatering bij het isolatiebedrijf dat bij u de isolatie heeft ingeblazen.
Werk het isolatiebedrijf niet mee, dan moet er gekeken worden waar het betreffende isolatiebedrijf gecertificeerd is: SKG – IKOB of Insula Certificatie (dit staat op de rekening).
Nee, bij een goede verwerking bestaat dit risico niet. Vergelijk dit met een schilder. Een goede schilder zal eerst de ondergrond schuren, de oude laklaag verwijderen, los zittende delen weghalen en houtrot weghalen. De nieuwe basis voorzien van een grondverf en daarna aflakken voor een duurzaam resultaat. Een schilder die niet eerst schuurt, maar meteen de nieuwe verflaag over de oude zet, is geen vakman. Dat weet bijna iedereen wel.
Zo zijn er ook voor elk Supafil product richtlijnen waar een vakman zich aan houdt. Zo moet hij bijvoorbeeld beginnen met het inblazen van een testbox en het gewicht van de inhoud bepalen. Zo controleert een goede verwerker of hij de machine goed ingesteld heeft en dus dat hij de juiste densiteit isolatie in kan blazen. Als de verwerker dit niet goed doet kunnen er kwaliteitsproblemen ontstaan zoals een verzakking.
Maar bij goed vakmanschap blijft Supafil isolatie een gebouwleven lang op zijn plek zitten.
Aanvullend na-isoleren mag in principe niet nodig zijn. Als bij isoleren nodig is, is er in onze optiek bij de eerste keer isoleren iets fout gegaan. Supafil Cavity 033 mag niet gebruikt worden om voor een tweede keer bij te isoleren. Supafil mag niet gemixt of gecombineerd worden met andere losse isolatiematerialen.
Elk product heeft zijn grenzen, binnen deze grenzen kan een isolatiebedrijf de kwaliteit leveren die we bij Knauf Insulation van hem verwachten. Buiten deze grenzen kan de gevraagde kwaliteit niet verzekerd worden. Wanneer een spouw dus smaller is dan 5 cm, is de kans aanwezig dat de wol zich niet goed verdeeld. Dat heeft een negatief effect op wat wij noemen “de densiteit”, de dichtheid van de isolatie. De isolatie wordt bij een smallere spouw geen goede deken tijdens het inblazen. Dat geeft dan uiteindelijk risico op inzakken.
LAAT JE SPOUWMUUR DEZE ZOMER ISOLEREN
Een goed geïsoleerde woning blijft koeler in de zomer. Laat de spouwmuren van de woning deze zomer nog inspecteren of ze geschikt zijn voor isolatie. Dan zit je er niet alleen deze zomer, maar ook in de winter comfortabel bij.
Zoek een erkend verwerker in de buurt.
De meeste zomervakanties zijn alweer gepland. Daarom informeren wij je graag over onze bereikbaarheid en onze levermogelijkheden rond de zomer.
12.06.2023Als je in deze tijd een betaalbare woning vindt, dan mankeert er vaak nog wat aan de kwaliteit van de isolatie. Slechte isolatie zorgt voor een lager wooncomfort, maar ook voor een hoge energierekening. Met de torenhoge energieprijzen vandaag de dag, wil je dat natuurlijk voorkomen. Natuurlijk wil je verouderde woningen graag pimpen met een nieuwe keuken, vloer of badkamer, maar het is veel slimmer om te beginnen met betere isolatie. Dan bespaar je elke maand daarna en komt die nieuwe keuken er ook wel.
25.05.2023Door de hoge energieprijzen willen steeds meer klanten hun woning isoleren. Goede materialen zijn daarvoor de basis. Knauf Insulation is al jaren een voorloper op het gebied van isolatie en levert het beste isolatiemateriaal voor jouw isolatieklus. Communicatiespecialist Vivian Kennes en technisch productspecialist Jos Gasseling leggen de meerwaarde van isoleren uit én waarom goede ventilatie belangrijk is.
24.04.2023