Maak er werk van met isolatie!

Energielabels zijn steeds belangrijker voor de waarde van je woning.

By Vivian Kennes
21 april, 2023

Wil je goed bezig zijn voor het klimaat, je comfort of je eigen portemonnee? Dan is werken aan een hoog energielabel een goed idee. Sinds 2015 is het verplicht bij de verkoop of verhuur van een woning, maar tot voor kort kwam het nog niet echt van de grond. Energie was goedkoop en controle was er niet of nauwelijks. Dat is veranderd! Redenen? De energiecrisis, de noodzaak om te verduurzamen en de invloed op de waarde van je woning. De tijd van ‘leuk om te hebben’ is voorbij.

Een hoog energielabel is gewoon voor elke woningbezitter, verkoper, verhuurder of huurder, van groot belang!

Hoger energielabel met isoleren

Een gecertificeerd energieadviseur mag het energielabel bepalen. Het is 10 jaar geldig. Een energielabel zegt iets over de energieprestaties van je woning. Bij veel woningen is die nog niet best. Er moet in Nederland nog heel wat gebeuren want in het klimaatakkoord spreken ze zelfs over het verduurzamen van 1,5 miljoen woningen voor 2030. Er zijn veel mogelijkheden om dat te doen, maar met dakisolatie, vloerisolatie en spouwmuurisolatie kun je heel snel heel veel energie besparen!

Energielabels

Van A tot G

De meeste mensen weten wel dat je labels hebt van A tot en met G. A++++ is het meest energiezuinig (ze noemen dat ‘nul op de meter’) en G het minst. Woningen met een label A zijn meestal goed geïsoleerd, hebben hoogrendementsglas en maken gebruik van duurzame energiebronnen zoals zonnepanelen of een warmtepomp. Woningen met een label G zijn vaak slecht geïsoleerd, hebben enkel glas en maken gebruik van een ouderwetse cv-ketel. Simpel gezegd: hoe minder fossiele energie (aardgas, olie en kolen) je gebruikt, hoe hoger het energielabel.

Isolatie is goed voor je portemonnee

Wie een hoger energielabel wil, moet dus investeren. Gelukkig verdien je dat snel terug. Om te beginnen zijn er subsidies. Dat scheelt al. Maar belangrijker nog, een goed energielabel verhoogt de waarde van je woning en helpt om je woning sneller te verkopen. Makelaarsvereniging NVM onderzocht samen met een databureau wat het de verkoper oplevert. Daaruit blijkt dat een woning met label C bijna 8% meer waard is met een label G. Gemiddeld is dat 30.000 euro! Kopers zijn dus steeds vaker op zoek naar energiezuinige woningen, want dat betekent natuurlijk lagere energiekosten. Onderzoek van Funda toont dit ook aan. Volgens de laatste funda Indexcijfers let bijna 7 van de 10 kopers op het energielabel. Er werd in 2022 zelfs 260% meer op gefilterd!

Isolatie verwerking

Isoleren, isoleren, isoleren

Er zijn dus veel manieren om te werken aan een hoger energielabel, maar de snelste manier is isoleren. Met glas en met isolatiemateriaal in dak, vloer en gevel. Gebruik daarvoor wel altijd een gecontroleerd isolatiemateriaal, zoals dat van Knauf Insulation. Dan kom je niet voor verrassingen te staan als de Energieprestatie Adviseur langskomt. Als er namelijk een niet-gecontroleerd isolatiemateriaal is gebruikt, dan rekenen ze met standaardwaarden. En die zijn een stuk lager! Zo denk je energielabel A te halen en kom je uit op bijvoorbeeld C. Dat wil je niet.

Alles over spouwmuurisolatie, vloerisolatie en dakisolatie

Een hoger energielabel loont! Maak er werk van en als je gaat isoleren, gebruik dan gecontroleerd isolatiemateriaal. Maak foto’s en bewaar facturen. Zo haal je een hoger label en voorkom je gedoe. Werk van boven naar beneden, want via je dak verlies je de meeste warmte, dan via de gevel en tot slot via de vloer.

Wil je meer weten over hoe je een hoger energielabel behaalt met de juiste isolatie? Lees er meer over op Renovatie en na isoleren om woning te verduurzamen