Zet energie efficientie altijd op de eerste plaats

Efficientie voorop

By Vivian Kennes
23 september, 2019

“Energie-efficiëntie moet altijd op de eerste plaats komen bij het verminderen van de CO2-footprint van gebouwen“, aldus onze Director of Sustainability, Vincent Briard.

Vincent sprak hierover ter gelegenheid van de World Green Building Week die loopt van 23 tot 29 september. Bij dit jaarlijkse event draait het om thema’s zoals het belang van een gezonde, klimaatbestendige gebouwde omgeving #BuildingLife met een focus op het verminderen van de CO2-uitstoot tijdens de productie van bouwmaterialen.

Gebouwen zijn verantwoordelijk voor 39% van de CO2-uitstoot wereldwijd. Het debat rond duurzaam bouwen focust zich op de kwestie rond koolstofuitstoot die verbonden is met materialen en het bouwproces gedurende de hele levenscyclus van de bouwmaterialen. 

Briard zegt hierover: “In een gebouw dat bijvoorbeeld tien jaar geleden werd gebouwd, bedraagt de operationele koolstof (uitstoot van verwarming en koeling) 75%, terwijl de koolstofemissie tijdens de constructie en productie van materialen 25% bedraagt."

We mogen de prestaties van het gebouw niet uit het oog verliezen

“We begrijpen dat de CO2-uitstoot tijdens de productie van bouwmaterialen op wereldschaal moet worden aangepakt. We moeten ons echter in de eerste plaats richten op verbeterde energieprestaties en dat betekent dat we een veerkrachtigere gebouwschil moeten creëren.”

“Door isolatie, dubbele beglazing en een efficiënter klimaatbeheersingssysteem te installeren, neemt de koolstofuitstoot bij de productie van een gebouw weliswaar toe, maar gedurende de levensduur, en afhankelijk van de toepassing en locatie van het gebouw, zal het effect van deze elementen op de vermindering van de uitstoot vele honderden malen groter zijn dan de hoeveelheid koolstof die tijdens de realisatie van het gebouw wordt geproduceerd."

Knauf Insulation begrijpt het concept om de zogenaamde embodied carbon in haar materialen te verlagen en dat is dan ook altijd een van de hoofddoelstellingen. De meeste van onze producten worden geleverd met Life Cycle Assessments (analyses van de levensduur) en Environmental Product Declarations (milieuproductverklaringen) die de milieu-impact van begin tot eind op transparante wijze weergeven.

Verder kijken we natuurlijk ook naar manieren om onze eigen productieprocessen duurzamer te maken. Sinds 2010 hebben we onze CO2-uitstoot in het hele bedrijf met meer dan 20% verminderd en we zijn bezig met het verkleinen van de milieu-impact van onze producten. We produceren al een breed gamma aan oplossingen met een laag koolstofgehalte, zoals onze glaswol en minerale wol met ECOSE-technologie, die wordt gemaakt van tot 80% gerecycled glas. Door ons commitment om ook voor ons steenwol-gamma geleidelijk over te stappen op de ECOSE-technologie zal de impact op het milieu nog verder verminderen

De weg naar een koolstofvrije wereld goed aanpakken

Als uitgangspunt hebben we echter altijd gepleit om de energie-efficiëntie van gebouwen op de eerste plaats te zetten. Dit doen we in samenspraak met Europese beleidsmakers in het kader van de visie van de Europese Unie voor een koolstofneutrale gebouwde omgeving in 2050 en de verplichtingen van het Klimaatverdrag van Parijs, die worden ondersteund door herziene bouwrichtlijnen.

De World Green Building Council publiceerde deze week een position paper waarin wordt gepleit om renovaties, nieuwbouw en infrastructuur in 2030 met minstens 40% minder koolstofuitstoot uit te voeren en om in 2050 koolstofneutraal te werken waarbij alle gebouwen, ook de bestaande bebouwing, ook koolstofneutraal worden als het gaat om de operationele koolstofemissies.

"Knauf Insulation steunt dit ambitieuze plan, maar het is belangrijk om hierin de juiste volgorde te vinden", vindt Briard. "Ten eerste moeten we de grootste koolstofbron aanpakken, die hem zit in de operationele energie. Dit betekent dat de vraag moet worden verminderd door gebouwschillen te gebruiken met goede energieprestaties, door de juiste apparatuur en besturingssystemen te selecteren en hernieuwbare energie te gebruiken.”

"Tegelijkertijd moeten we met een iteratief proces al in de ontwerpfase van het gebouw rekening houden met de totale koolstofuitstoot. Dit komt neer op het gebruik van de juiste bouwoplossingen en producten met een lage ecologische voetafdruk. Door een dergelijke methode toe te passen, bevorderen we de circulaire economie en zijn we volledig in overeenstemming met het uitgangspunt van het Levels, het instrument van de Europese Commissie voor de beoordeling van duurzame gebouwen.

  • Deze week is het de World Green Building Week, een jaarlijkse campagne opgezet door de World Green Building Council om het bewustzijn te vergroten rond duurzame gebouwen. Duurzaam bouwen is immers een van de meest effectieve manieren om de klimaatverandering aan te pakken, om duurzame, bloeiende gemeenschappen te creëren en om economische groei te stimuleren.

Dit jaar richt de World Green Building Week zich op #BuildingLife en onderzoekt het hoe we een groene, gezonde en klimaatbestendige gebouwde omgeving kunnen creëren voor iedereen.