
Na de oliecrisis in de jaren 70 gingen we serieus nadenken over isolatie. Het werd ons heel duidelijk dat grondstoffen schaars zijn. Tot die tijd maakten we ons er niet zo druk over. Als het koud was gingen we een beetje dichter bij de kachel of bij elkaar zitten. Energie was er in overvloed. Als water uit de kraan.
Maar dat was toen. Hoe anders is het nu?
We gingen langzaam beseffen dat een luchtspouw (stilstaande lucht isoleert toch?) dankzij de bakstenen eigenlijk zo lek is als een mandje. Letterlijk en figuurlijk veel lucht, weinig wol. Inmiddels is duurzamer bouwen én renoveren geen trend meer. Het is het nieuwe normaal.
Niet gek natuurlijk, want de overheid zit er bovenop. Nederland circulair 2050 is een stip op de horizon met veel gevolgen. Drastisch minder CO2, huishoudens van het gas af, energie neutrale woningen… enzovoorts. Gelukkig helpen de subsidies ons een handje mee!
Duurzaam dus, maar waarmee begin je?
Duurzamer bouwen en renoveren biedt behalve een positieve bijdrage aan het klimaat en de wereld, ook gewoon veel mooie kansen. Comfort bijvoorbeeld. Niet meer met een dikke deken op de bank, maar overal in huis gelijkmatig verwarmd. Ook aannemers en klusbedrijven kunnen hun lol op. Met de subsidiesteun in de rug willen particulieren en corporaties wel aanpakken. Werk aan de woning! Mooi, maar duurzamer renoveren kan op zoveel manieren! Waar begin je? Wat is een logische en effectieve volgorde?
Van boven naar beneden
Isolatiemogelijkheden genoeg. Ten eerste het dak, want daar gaat de meeste warmte verloren, dan de spouw (veel winst tegen lage investering!) en tot slot de vloer of kruipruimte. Ook de ramen moeten we zeker niet vergeten. Bij enkelglas is dat een inkoppertje, maar veel woningen hebben nog het ‘ouderwetse’ dubbelglas. HR++ of Triple glas liggen dan voor de hand. Tot slot is het ontzettend belangrijk om kieren te dichten en luchtlekken aan te pakken. Om ervoor te zorgen dat je na de isolatiemaatregelen niet alsnog veel warmte verliest. Zonde!
Herken je het vocht?
Waar de meeste mensen, ook professionals, niet automatisch aan denken bij isoleren, zijn vochtproblemen. Toch is het superbelangrijk om die te herkennen én op te lossen. Vocht is een onderschat probleem dat goede isolatie teniet kan doen. Maar ook daarover meer in mijn volgende blog!
Dit is de eerste in een reeks artikelen over ‘Renovatietips voor aannemers en klusbedrijven’. Houd ons in de gaten! We gaan je nog van alles vertellen over onder andere:
Vocht herkennen en aanpakken
Routekaarten
Dakisolatie & folie
Spouwmuurisolatie met inblaaswol
Vloerisolatie
Ventileren
Subsidies
Energielabels
