Duurzaam renoveren? Start met isoleren!

By Vivian Kennes
08 februari, 2022

Na de oliecrisis in de jaren 70 gingen we serieus nadenken over isolatie. Het werd ons heel duidelijk dat grondstoffen schaars zijn. Tot die tijd maakten we ons er niet zo druk over. Als het koud was gingen we een beetje dichter bij de kachel of bij elkaar zitten. Energie was er in overvloed. Als water uit de kraan.

Maar dat was toen. Hoe anders is het nu?

We gingen langzaam beseffen dat een luchtspouw (stilstaande lucht isoleert toch?) dankzij de bakstenen eigenlijk zo lek is als een mandje. Letterlijk en figuurlijk veel lucht, weinig wol. Inmiddels is duurzamer bouwen én renoveren geen trend meer. Het is het nieuwe normaal.

Niet gek natuurlijk, want de overheid zit er bovenop. Nederland circulair 2050 is een stip op de horizon met veel gevolgen. Drastisch minder CO2, huishoudens van het gas af, energie neutrale woningen… enzovoorts. Gelukkig helpen de subsidies ons een handje mee!

Duurzaam dus, maar waarmee begin je?

Duurzamer bouwen en renoveren biedt behalve een positieve bijdrage aan het klimaat en de wereld, ook gewoon veel mooie kansen. Comfort bijvoorbeeld. Niet meer met een dikke deken op de bank, maar overal in huis gelijkmatig verwarmd. Ook aannemers en klusbedrijven kunnen hun lol op. Met de subsidiesteun in de rug willen particulieren en corporaties wel aanpakken. Werk aan de woning! Mooi, maar duurzamer renoveren kan op zoveel manieren! Waar begin je? Wat is een logische en effectieve volgorde?

Van boven naar beneden

Isolatiemogelijkheden genoeg. Ten eerste het dak, want daar gaat de meeste warmte verloren, dan de spouw (veel winst tegen lage investering!) en tot slot de vloer of kruipruimte. Ook de ramen moeten we zeker niet vergeten. Bij enkelglas is dat een inkoppertje, maar veel woningen hebben nog het ‘ouderwetse’ dubbelglas. HR++ of Triple glas liggen dan voor de hand.  Tot slot is het ontzettend belangrijk om kieren te dichten en luchtlekken aan te pakken. Om ervoor te zorgen dat je na de isolatiemaatregelen niet alsnog veel warmte verliest. Zonde!

Herken je het vocht?

Waar de meeste mensen, ook professionals, niet automatisch aan denken bij isoleren, zijn vochtproblemen. Toch is het superbelangrijk om die te herkennen én op te lossen. Vocht is een onderschat probleem dat goede isolatie teniet kan doen. Maar ook daarover meer in mijn volgende blog!

Dit is de eerste in een reeks artikelen over ‘Renovatietips voor aannemers en klusbedrijven’. Houd ons in de gaten! We gaan je nog van alles vertellen over onder andere:

  • Vocht herkennen en aanpakken

  • Routekaarten

  • Dakisolatie & folie

  • Spouwmuurisolatie met inblaaswol

  • Vloerisolatie

  • Ventileren

  • Subsidies

  • Energielabels

 

Vivian Kennes Communicatie Specialist Knauf Insulation
Bedrijfsnieuws
Renovatie

Woning renoveren? Begin met isoleren!

Als je in deze tijd een betaalbare woning vindt, dan mankeert er vaak nog wat aan de kwaliteit van de isolatie. Slechte isolatie zorgt voor een lager wooncomfort, maar ook voor een hoge energierekening. Met de torenhoge energieprijzen vandaag de dag, wil je dat natuurlijk voorkomen. Natuurlijk wil je verouderde woningen graag pimpen met een nieuwe keuken, vloer of badkamer, maar het is veel slimmer om te beginnen met betere isolatie. Dan bespaar je elke maand daarna en komt die nieuwe keuken er ook wel.

25.05.2023
Spouwmuurisolatie

Fabels en feiten over het na isoleren van de spouwmuur

Er is al heel wat geschreven over spouwmuurisolatie. Het internet staat vol van verhalen over na-isoleren van de spouw. Kan je een spouwmuur volledig laten vullen? Zakt die isolatie na een paar jaar niet in? Wordt je gevel geen snoepwinkel voor muizen of ander ongedierte? Is het isoleren van de spouwmuur niet vragen om vochtproblemen?

Door de hoge energieprijzen is na-isoleren voor veel huiseigenaren extra interessant geworden. Want al ga je dan niet verduurzamen om het klimaat een handje te helpen, je helpt er in elk geval je eigen portemonnee mee. Maar dan wil je wel weten waar je goed aan doet. Logisch.

Daarom zetten we in deze blog wat fabels en feiten op een rijtje aan de hand van vragen die veel binnen komen bij onze collega’s.

22.05.2023