Bouwfolies:

De 3 meest gemaakte fouten bij na-isolatie

By Vivian Kennes
19 april, 2022

“O ja, de folies!” Bouwfolie, het is meestal niet het eerste waar je goed over nadenkt bij je isolatieklus. Toch is het belangrijk. Eigenlijk gewoon héél belangrijk. Want als je geen folie gebruikt of de verkeerde, dan heb je straks een probleem.

Hoe zit dat?

Dampspanning onder controle
Nou, dat heeft alles met vocht te maken. En vocht zit overal. Ik schreef in mijn vorige blog al over vochtproblemen en het aanpakken van koude bruggen. Stel, je hebt net een dak geïsoleerd zodat de warme lucht lekker binnen blijft. Maar warme lucht is vaker vochtiger dan koude lucht en dat vocht zoekt een weg naar buiten. Dat heet dampspanning. En die dampspanning moet je controleren. Anders trekt het vocht door de isolatie en dat geeft kans op natte plekken.

Zonde van je werk. Ontevreden klant.

Dat wil je dus niet. Waar ze echt heel veel weten over folies, is het gespecialiseerde familiebedrijf Meuwissen Gerritsen. Zij zijn marktleider van technische bouwfolies in Nederland. Hun directeur en eigenaar Jaap Jan Gerritsen legde mij precies uit wat er allemaal mis kan gaan.

Dit zijn de 3 meest gemaakte fouten als het om folies gaat:

1. Geen folie binnen en buiten 

Folie is niet de grootste kostenpost bij isolatie, maar het kan je klus wel maken of breken. Gek genoeg komt het nog voor dat er helemaal geen folie wordt gebruikt. Wel doen dus! Met de juiste folie houdt je het effect van de isolatie beter op de lange termijn (je behoudt de isolatiewaarde).

Daarnaast voorkom je dat er vocht in de constructie komt en blijven ongedierte en schimmels buiten de deur. Maar let op: folie moet niet alleen aan de binnen- maar ook aan de buitenkant van de constructie zitten. Dat is een mooi bruggetje naar de meest gemaakte fout:

2. De verkeerde folie 

Als je folie gebruikt dan moet je natuurlijk wel de juiste folie kiezen. Dat klinkt logisch, maar niet iedereen weet dat. Bij erg vochtige ruimtes (badkamer, sauna) heb je bijvoorbeeld dampdichte folie nodig aan de binnenzijde (klimaatklasse 4 in het bouwbesluit). Een dampdichte folie heeft een Sd waarde van 150 of meer en houdt vocht dus erg goed tegen. In een dampdichte folie zit namelijk een aluminium laag verwerkt.

Of kies voor een dampremmende folie (klimaatklasse 1 t/m 3). Een dampremmende folie heeft een Sd waarde tussen 20-150. 

Dampremmende folie renovatie dak

Gelukkig lees je op de verpakking altijd of een folie dampdicht of dampremmend is. In elk geval kun je hier niet de gewone plastic of PE-folie voor gebruiken die ook bij de bouwhandel ligt. Die kwaliteit is een stuk lager en dus niet betrouwbaar als je de dampspanning onder controle wilt houden.  

Misschien heb je weleens gehoord van damp-open folie? 

Voor de buitenzijde van het dak of voor de gevel, gebruik je een damp-open folie. Dat is een folie met slimme eigenschappen. Want damp-open folies zijn regendicht aan de buitenkant, maar kunnen juist wel vocht vanuit de binnenkant van de constructie doorlaten naar buiten!

Heel handig en vooral heel nuttig. Zo controleer je de dampspanning en voorkom je tegelijkertijd dat er water naar binnen lekt door condensatie van regen of sneeuw. Dat kan zomaar gebeuren als het door de wind onder de pannen blaast.

Dampopen folie
Tip

Plaats de folie altijd zodat de tekst goed leesbaar is tijdens het plaatsen. Als de tekst in spiegelbeeld staat moet je de folie omdraaien! 

En dan heb je ook nog de UV-bestendige folie 

Damp-open folie werkt perfect bij een gesloten gevel. Bij een (deels) open gevel of bijvoorbeeld bij een oud Hollands pannendak kan de zon de folie aantasten.

Dampopen UV bestendige folie

In dat geval moet je kiezen voor een UV-bestendige folie. Dat is ook een damp-open folie, maar deze is bestand tegen UV-straling. De UV-bestendige folies zijn zwart omdat je ze soms nog ziet onder de constructie en dan vallen ze minder op. 

3. Niet luchtdicht afwerken

Dan de derde en laatste veel gemaakte fout: niet goed luchtdicht afsluiten. Isolatie kan zijn werk alleen doen als er geen lekken zijn. Dus moet je de isolatie luchtdicht verpakken aan beide kanten. Dat betekent dat je de folie goed moet laten aansluiten op ramen en deuren. Dat kan met nietjes. Alleen dan ben je er nog niet. Luchtdicht betekent dat je alle onderbrekingen en aansluitingen met de juiste tape moet afplakken. Ook de nietjes. Gebruik daarvoor professionele tape.

Materiaal zet uit en krimpt, en normale tape blijft daar niet jarenlang op zitten. Professionele tape doet dat wel. Zoals de VAST-R® tapes. Die blijven met hun permanente kleefkracht netjes op hun plek.

Ik hoop dat je nu wat beter het verschil weet tussen de verschillende folies, maar ik kan me voorstellen dat het best lastig is om ze allemaal uit elkaar te houden.

Dus wil je meer weten over welke folie of tape je moet gebruiken voor jouw isolatieklus? Dan heeft Meuwissen Gerritsen een handige oplossing voor je: de foliewijzer.

En hopelijk ben jij zo ook weer wat wijzer!

Dit is de derde in een reeks artikelen over ‘Renovatietips voor aannemers en klusbedrijven’. Houd ons in de gaten! We gaan je nog van alles vertellen over onder andere:

  • Routekaarten
  • Energielabels
  • Subsidies
  • Dakisolatie
  • Spouwmuurisolatie met inblaaswol
  • Vloerisolatie
  • Ventileren
Vivian Kennes Communicatie Specialist Knauf Insulation