Over verkeerde aannames, voordelen en tips bij het isoleren van vloeren

Als de vloerisolatie er goed bij ligt, dan zit je er warmpjes bij

By Tim Küsters
19 september, 2022

Van alle isolatievormen blijft vloerisolatie een beetje achter. Op zich logisch. De meeste energie bespaar je met het dak en de gevel. Toch is het slim om de vloer niet te vergeten. Als je in de winter een warme jas aantrekt, ga je ook niet met een korte broek de straat op, toch?

Veel misverstanden over vloerisolatie

Vloeren in nieuwbouwwoningen zijn tegenwoordig standaard geïsoleerd, maar in veel bestaande woningen niet. Dat is zonde, want vloerisolatie zorgt voor extra verlaging van het energieverlies van zo’n 15%.

Veel huiseigenaren twijfelen over vloerisolatie. Vaak door verkeerde aannames en misverstanden. Het is veel gedoe, denken ze. Of (te) duur, je zou het niet terugverdienen. Ook is vaak de gedachte dat vloerverwarming voldoende is en dat je een keldervloer niet hoeft te isoleren.  

Twijfelt jouw klant ook nog over vloerisolatie?

Lees dan snel verder, want vloerisolatie heeft veel voordelen, als je het maar op de juiste manier aanbrengt.

De voordelen van vloerisolatie

Laat we beginnen met de voordelen, want dat zijn er best veel:

  • Meer comfort en warmte
  • Natuurlijk lagere energiekosten
  • Minder huisstofmijt. Wist je dat op een niet-geïsoleerde vloer met tapijt 2 tot 3 keer zoveel allergenen (huismijten) zitten?
  • Geluidsisolatie; geluid van stemmen, de radio of tv hoor je minder goed in de slaapkamers boven de woonkamer of omgekeerd als de vloer geïsoleerd is.

Voordat je begint…

Voordat je start met het isoleren van de vloer, is het belangrijk om eerst een aantal zaken te checken. Een goed begin is nog steeds het halve werk.

Let daarom op het volgende:

  • Check of de houten balken van de vloer niet zijn aangetast door vocht of schimmel.
  • Het vochtpercentage van het hout mag niet hoger zijn dan 20%. Check dit met een vochtmeter.
  • Zijn er lekkages of vochtproblemen? Herstel deze dan eerst.

4 Tips voor het isoleren van de vloer

Zijn eventuele problemen verholpen? Goed, dan gaan we aan de slag! Maar wacht even, waarmee ga je dan isoleren? En hoe pak je dit aan? We helpen je op weg met onderstaande tips.
 
Tip 1: Bereid de kruipruimte voor. Voordat je écht begint met isoleren, is het belangrijk om te controleren of de kruipruimte hoog genoeg is. Minimaal 35, maar liefst 50 centimeter is het beste. Zorg ook voor goede ventilatie door ventilatiegaten in de buitenmuren aan te brengen. Goede ventilatie bereik je met zo’n 100 mm2 per m2 vloeroppervlak.

Tip 2: Kies het juiste materiaal. De keuze is reuze en ieder materiaal heeft weer andere isolatiewaarden en kenmerken.
Glaswol is zeer geschikt voor het isoleren van een kruipruimte onder een houten vloer. Kies in ieder geval voor isolatiemateriaal met een isolatiewaarde (Rd) van minstens 3,5 om in aanmerking te komen voor subsidie.

Tip 3: Bespaar waar het kan op kosten. Reken vooraf goed uit hoeveel je precies nodig hebt. Wist je trouwens dat je via de ISDE-subsidieregeling van de Rijksoverheid subsidie kunt aanvragen voor de kosten van vloerisolatie?
Ik schreef al eerder een blog over subsidies. Goed om te weten: de subsidieregeling is nog aantrekkelijker sinds 1 april 2022. Je ontvangt nu al 15% subsidie voor 1 isolatiemaatregel (eerst was dat bij minimaal 2 maatregelen).

Tip 4: Folie alleen toepassen als het moet. Staat er geen water in de kruipruimte en is deze ruimte voldoende geventileerd? Dan is folie niet nodig, zo blijkt uit onderzoek. Kies je toch voor isolatie met dampdichte folie? Plaats deze dan tegen de onderkant van de houten begane grondvloer, dus aan de warme zijde.

Nog even over de kruipruimte…

Het is het beste om de kruipruimte te isoleren als deze niet te vochtig is en er (bijna) nooit water in staat. Als er wel af en toe water in staat is het wel belangrijk om een dampdichte folie op de bodem te leggen en deze folie op elke hoek vast te leggen met bijvoorbeeld een losse baksteen.

Tot slot: de houten verdiepingsvloer, wel of niet isoleren?

In veel oudere woningen zijn houten verdiepingsvloeren niet of slecht geïsoleerd. Als je beneden stookt is verwarming op slaapkamers niet altijd nodig. Als de verdiepingsvloeren niet zijn geïsoleerd, dan zorgt dit voor energieverlies. Het isoleren van de houten verdiepingsvloer is dus vaak beter. Je verliest dan minder warmte van de begane grond naar de verdieping erboven. Ook is de akoestiek dan beter.

Wil je hier meer over weten? Lees dan meer over vloerisolatie met producten van Knauf Insulation.

Mooi, dat was alweer blog nummer 8 in de reeks artikelen over ‘Renovatietips voor aannemers en klusbedrijven’. Er volgen nog twee artikelen in deze reeks, namelijk over de na-isolatie van spouwmuren en het belang van goed ventileren na isoleren.

 

Vivian Kennes Communicatie Specialist Knauf Insulation