Waarom glaswol beter scoort op de MPG

Alle isolatie Knauf Insulation in Nationale MilieuDatabase

Door Vivian Kennes op 03 september, 2019

De MPG (MilieuPrestatie Gebouwen) is verplicht bij de aanvraag voor een omgevingsvergunning. Het is dé landelijke maatstaf voor de duurzaamheid van een gebouw. De materiaalkeuze voor het gebouw heeft vanzelfsprekend veel effect op de score. Maar de grote diversiteit aan bouwmaterialen zorgt weleens voor verwarring, want hoe groot is de impact van een bepaald product eigenlijk op de MPG?

De hele life cycle telt mee

Als je de milieubelasting van een bepaalde materiaalsoort wilt weten of vergelijken, dan zijn deze te vinden in de Nationale MilieuDatabase. Een onafhankelijke deskundige toetste het materiaal aan de hand van een aantal indicatoren en kijkt dus niet alleen naar het tastbare eindproduct/materiaal, maar ook naar bijvoorbeeld het productieproces (CO2-uitstoot, waterverspilling, schade aan de natuur e.d.). Een goede zaak, want zo wordt een complete LevensCyclusAnalyse (LCA) meegenomen in de berekening. Voor producenten daarom een must om hun producten aan te melden en te laten onderzoeken. Ook alle producten van Knauf Insulation zijn opgenomen in de MilieuDatabase.

Glaswol met ECOSE®, een duurzame keuze

Neem bijvoorbeeld isolatiemateriaal glaswol. Een duurzame keuze omdat voor tot wel 80% gemaakt wordt uit gerecycled glas, vaak van autoruitherstelbedrijven vanwege de kwaliteit van het glas. Knauf Insulation gebruikt bij de productie van glaswol geen chemicaliën in het bindmiddel. Sterker nog, voor de productie van haar bindmiddel ECOSE® Technology, is maar liefst 70% minder energie nodig in vergelijking met traditionele bindmiddelen. Deze zijn vaak gebaseerd  op het chemische formaldehyde of fenol. Bovendien is de verpakking van de Knauf glaswol 2 tot 3 keer meer gecomprimeerd dan andere aanbieders. Dat is gunstig voor de logistiek, want meer rollen of pakken op één pallet met meer inhoud betekent 2 tot 3 keer minder vrachtwagens op de weg. Ook deze factoren worden meegenomen in de MPG-score en dat maakt glaswol met ECOSE® Technology van Knauf Insulation een zeer duurzame ‘MPG-proof’ keuze.