Waarom glaswol beter scoort op de MPG

Alle isolatie Knauf Insulation in Nationale MilieuDatabase

By Vivian Kennes
03 september, 2019

De MPG (MilieuPrestatie Gebouwen) is verplicht bij de aanvraag voor een omgevingsvergunning. Het is dé landelijke maatstaf voor de duurzaamheid van een gebouw. De materiaalkeuze voor het gebouw heeft vanzelfsprekend veel effect op de score. Maar de grote diversiteit aan bouwmaterialen zorgt weleens voor verwarring, want hoe groot is de impact van een bepaald product eigenlijk op de MPG?

De hele life cycle telt mee

Als je de milieubelasting van een bepaalde materiaalsoort wilt weten of vergelijken, dan zijn deze te vinden in de Nationale MilieuDatabase. Een onafhankelijke deskundige toetste het materiaal aan de hand van een aantal indicatoren en kijkt dus niet alleen naar het tastbare eindproduct/materiaal, maar ook naar bijvoorbeeld het productieproces (CO2-uitstoot, waterverspilling, schade aan de natuur e.d.). Een goede zaak, want zo wordt een complete LevensCyclusAnalyse (LCA) meegenomen in de berekening. Voor producenten daarom een must om hun producten aan te melden en te laten onderzoeken. Ook alle producten van Knauf Insulation zijn opgenomen in de MilieuDatabase.

 

Glaswol met ECOSE®, een duurzame keuze

Neem bijvoorbeeld isolatiemateriaal glaswol. Een duurzame keuze omdat voor tot wel 80% gemaakt wordt uit gerecycled glas, vaak van autoruitherstelbedrijven vanwege de kwaliteit van het glas. Knauf Insulation gebruikt bij de productie van glaswol geen chemicaliën in het bindmiddel. Sterker nog, voor de productie van haar bindmiddel ECOSE® Technology, is maar liefst 70% minder energie nodig in vergelijking met traditionele bindmiddelen. Deze zijn vaak gebaseerd  op het chemische formaldehyde of fenol. Bovendien is de verpakking van de Knauf glaswol 2 tot 3 keer meer gecomprimeerd dan andere aanbieders. Dat is gunstig voor de logistiek, want meer rollen of pakken op één pallet met meer inhoud betekent 2 tot 3 keer minder vrachtwagens op de weg. Ook deze factoren worden meegenomen in de MPG-score en dat maakt glaswol met ECOSE® Technology van Knauf Insulation een zeer duurzame ‘MPG-proof’ keuze.

 

Knauf Isolatiematerialen in Nationale Milieudatabase packs
Alle isolatie Knauf INsulation in nationale milieudatabase
Bedrijfsnieuws
Renovatie

Woning renoveren? Begin met isoleren!

Als je in deze tijd een betaalbare woning vindt, dan mankeert er vaak nog wat aan de kwaliteit van de isolatie. Slechte isolatie zorgt voor een lager wooncomfort, maar ook voor een hoge energierekening. Met de torenhoge energieprijzen vandaag de dag, wil je dat natuurlijk voorkomen. Natuurlijk wil je verouderde woningen graag pimpen met een nieuwe keuken, vloer of badkamer, maar het is veel slimmer om te beginnen met betere isolatie. Dan bespaar je elke maand daarna en komt die nieuwe keuken er ook wel.

25.05.2023
Spouwmuurisolatie

Fabels en feiten over het na isoleren van de spouwmuur

Er is al heel wat geschreven over spouwmuurisolatie. Het internet staat vol van verhalen over na-isoleren van de spouw. Kan je een spouwmuur volledig laten vullen? Zakt die isolatie na een paar jaar niet in? Wordt je gevel geen snoepwinkel voor muizen of ander ongedierte? Is het isoleren van de spouwmuur niet vragen om vochtproblemen?

Door de hoge energieprijzen is na-isoleren voor veel huiseigenaren extra interessant geworden. Want al ga je dan niet verduurzamen om het klimaat een handje te helpen, je helpt er in elk geval je eigen portemonnee mee. Maar dan wil je wel weten waar je goed aan doet. Logisch.

Daarom zetten we in deze blog wat fabels en feiten op een rijtje aan de hand van vragen die veel binnen komen bij onze collega’s.

22.05.2023