6 Tips voor wie zijn huis in 2019 wil laten isoleren met subsidie

By Vivian Kennes
15 oktober, 2019

Dankzij het klimaatbeleid van de regering zijn er vanaf 2 september 2019 weer subsidiemogelijkheden voor het isoleren van je huis. Zelfs tot een bedrag van 10.000 euro. Dat is mooi meegenomen voor iedereen die dit na 2 september al heeft laten doen en een extra stimulans voor wie het nog overweegt. Maar wat kun je het beste isoleren en hoe en door wie laat je dat doen? We zetten de belangrijkste tips even voor je op een rijtje.

Tip 1: Neem minimaal 2 isolatiemaatregelen

Om in aanmerking te komen voor subsidie moet je als huiseigenaar minimaal 2 isolatiemaatregelen nemen. Daarbij heb je de keus uit hoogrendementsglas, vloer-, spouwmuur-, gevel- en dakisolatie. Als je een inschatting wilt maken wat de maatregelen kosten, kun je dit laten uitrekenen op Greenhome.nl. Deze website heeft de overheid hiervoor speciaal in het leven geroepen. Subsidie is ook nog aan te vragen in 2020.


Tip 2: Isoleer in elk geval je dak

De grootste energiebesparing realiseer je met het grootste oppervlak en dat is meestal het dak. Geen woning is hetzelfde en elke situatie is anders, maar bij een gemiddelde Nederlandse tussen- of hoekwoning bespaar je de meeste energie met dakisolatie. De meest energiebesparende maatregelen daarna zijn spouwmuurisolatie en zonnepanelen.
Bron:
milieucentraal.nl
 

Tip 3: Selecteer een gecertificeerd bouwbedrijf

De ene uitvoerder is de andere niet. Let daarom goed op met welk bedrijf je in zee gaat. Er zijn twee certificaten van belang: SKG-IKOB en Insula Certificatie. De meeste bouwbedrijven hebben dat op hun website staan, maar je kunt dit ook checken op Greenhome.nl en wij-isoleren.nl. De bedrijven die je op de website van Knauf Insulation vindt, hebben een specifieke training voor na-isolatie gevolgd en zijn bij het goed afronden van de training erkend door Knauf. 
 

Tip 4: Houd rekening met de binnenluchtkwaliteit

Isoleren doe je op de eerste plaats om energie en geld te besparen. Bovendien neemt je wooncomfort toe en stijgt de waarde van je huis. Goed voor het milieu en goed voor je portemonnee dus. Maar let op, ook ventilatie en de materiaalkeuze zijn belangrijk. Waar niet iedereen zich bewust van is, is de kwaliteit van de binnenlucht. Materialen zonder chemische toevoegingen, zoals isolatiemateriaal met het natuurlijke bindmiddel Ecose® Technology voldoen aan de hoogste normen en dragen bij aan een hogere kwaliteit van de binnenlucht.
 

Tip 5: Kies voor duurzame materialen

Natuurlijk is isoleren op zichzelf al een heel duurzame keuze. Maar als je dan toch goed bezig bent, kies dan ook voor isolatiematerialen die zo duurzaam mogelijk zijn geproduceerd. Bijvoorbeeld omdat ze geen chemicaliën bevatten, maar bijvoorbeeld ook omdat ze bestaan uit gerecyclede materialen. Zo heb je bijvoorbeeld inblaaswol en glaswol van Knauf Insulation met tot 80% gerecycled glas.
 

Tip 6: Met dit stappenplan vraag je subsidie aan

Bij het aanvragen van subsidie moet je vanzelfsprekend aan een aantal eisen voldoen. Belangrijk is in elk geval dat je niet eerder voor dezelfde woning aanspraak hebt gemaakt op isolatiesubsidie. Verder heb je in elk geval een DigiD nodig maar ook de informatie (zoals vierkante meters) uit de factuur van het bouw- of isolatiebedrijf. De subsidie kun je pas aanvragen op het moment dat de facturen zijn geüpload en de rekeningen al betaald zijn. Gebruik hiervoor het stappenplan van de overheid.

 

Wil je weten of je jouw woning kunt isoleren met subsidie?

Heb jij een koopwoning die gebouwd is voor 1983?  Wacht dan niet te lang en ga aan de slag met jouw woning voordat de subsidiepot leeg is.

Vraag meteen een gratis en vrijblijvend adviesgesprek aan bij één van onze erkende installateurs: Pluimers Isolatie.