Waar je nu al rekening mee kunt houden

3 BENG DO's & DON'TS VOOR VERWERKERS

By Vivian Kennes
14 augustus, 2019

De nieuwe BENG-norm (Bijna Energie Neutrale Gebouwen) komt eraan! Het zal je niet ontgaan zijn. Per 1 juli 2020 moeten alle nieuw te bouwen gebouwen hieraan  voldoen. Wat moet je nu al weten en wat kun je nu al doen als verwerker om je goed voor te bereiden? Knauf Insulation geeft je de belangrijkste Do’s & Don’ts.

DO 1
Ga er meteen mee aan de slag

Misschien moet je je werkwijze voor een deel wel aanpassen. Dat gaat niet van de een op de andere dag. Het is daarom verstandig om op tijd te beginnen. Gelukkig is een halfjaar voor de officiële ingang de rekensoftware beschikbaar en start er een wenperiode. Doe er je voordeel mee, lees je nu in en organiseer interne overleggen over jullie plan van aanpak. Pak je voorsprong en laat klanten zien dat je er klaar voor bent.

DON'T 1
Houd niet vast aan EPC

Vanaf de ingangsdatum geldt de huidige EPC (Energie Prestatie Coëfficiënt) niet meer. Dus als je een constructie met veel energieverlies wilt compenseren met bijvoorbeeld duurzame energie, dan gaat die vlieger niet meer op. Op dit moment is er geen verband met energieverbruik, maar straks met BENG dus wel.

DO 2
Pas juiste ventilatie toe

Bij luchtdicht bouwen vraagt het binnenklimaat extra aandacht. Dat blijkt in de praktijk niet altijd even eenvoudig. In veel nieuwbouwwoningen werkt het ventilatiesysteem niet goed. Installateurs, aannemers en bewoners werken hierbij nog niet goed samen. Er gaat veel mis tussen ontwerp en realisatie. Lees meer tips over goede mechanische ventilatie

DON'T 2
Negeer belang luchtdichtheid niet

BENG betekent simpel gezegd (nog) beter isoleren en zorgen voor een betere luchtdichtheid. Het is een hardnekkig misverstand dat gebouwen lucht door moeten laten naar buiten toe. Om het binnenklimaat van een gebouw gezond te houden, is luchtdicht bouwen juist een absolute ‘must’ in combinatie met mechanische ventilatie. Belangrijk bijkomend voordeel in relatie tot BENG: luchtdichte gebouwen hebben minder energie nodig.

DO 3
Ga voor optimale isolatie

Goede isolatie is dus een must. Naast luchtdichtheid en triple glas is een optimaal geïsoleerde gebouwschil erg belangrijk om aan de BENG-norm te voldoen. Goed isoleren begint met goed materiaal. Liefst met een minimale dikte maar wel met de hoogste prestaties. De glaswol van Knauf Insulation is eenvoudig op maat te snijden en aan te brengen met een perfecte aansluiting tussen de isolatiedekens en de constructie. Zo haal je een hoge isolatiewaarde in de praktijk.

DON'T 3
Negeer geen koudebruggen

Koudebruggen zijn vaak de oorzaak van onnodig energieverlies. Niet handig als je aan de nieuwe strengere BENG-norm wilt voldoen. Als verwerker kun je koudebruggen eenvoudig voorkomen door isolatiemateriaal zonder kwaliteitsvermindering door te laten lopen en de contacten tussen de buiten- en binnenconstructie zoveel mogelijk te beperken.

Bijkomende voordelen zijn dat Knauf isolatie niet jeukt of prikt en het nauwelijks geur en stof afgeeft. Werkt wel zo lekker!

Veel succes met het toepassen van de deze nieuwe regelgeving!

Wil je meer lezen over een het effectief isoleren van de gevel? Bekijk dan onze handleiding spouwmuurisolatie.