Knauf Insulation draagt bij aan circulair bouwen

Circulaire economie: Wat bedoelen we ermee?

De circulaire economie betekent grofweg dat we producten en materialen, zoals glaswol, blijven gebruiken. Ook als een product kapot of oud is. Dat kan bijvoorbeeld door recycling van materialen en refurbishment, maar ook door hoogwaardig hergebruik. Daar horen nieuwe businessmodellen bij en een andere manier van samenwerken en relaties met klanten onderhouden. Je levert immers niet alleen, maar komt later ook terug in beeld als een product aan het einde van zijn levensduur is. 

Het hergebruiken van grondstoffen, producten en materialen in een gesloten kringloop vraagt om een andere denk- en werkwijze. Een producent is daarbij in een volledig circulair model niet alleen maar verantwoordelijk voor het leveren van duurzaam materiaal, maar ook voor het terughalen ervan na gebruik.

Circulair bouwen. Wat is dat?

Circulair bouwen gaat over de herbruikbaarheid van gebouwen, bouwelementen en bouwmaterialen. Deze worden hoogwaardig opnieuw ingezet en daarmee kan uitputting van grondstoffen worden voorkomen.

Circulair bouwen en Knauf Insulation

Circulaire bouwmaterialen en Knauf Insulation

Met glaswol kun je circulair bouwen. We gebruiken voor de productie van onze glaswol gerecycled glas (tot wel 80%). De basis begint bij hergebruik van bestaande materialen. Wij gebruiken transparant glas dat bijvoorbeeld afkomstig is van autoruiten voor de productie van onze glaswol. Een typisch voorbeeld van circulariteit.

Circulair bouwen met Knauf Insulation
Hergebruik glaswol

Bij het snijden van onze glaswolmatten op de juiste breedte en lengte, komt er in beperkte mate ook snijafval voor. Dit snijafval leveren we aan andere fabrikanten die er bijvoorbeeld geïsoleerde stenen van maken die eveneens in de bouwindustrie worden toegepast.

Ook ons zusterbedrijf Knauf AMF hergebruikt glaswolrestanten bij de productie van plafondtegels. De afgelopen drie jaar konden zij de toepassing van hergebruik materiaal verdubbelen. 

De levensduur van glaswol

De technische levensduur van glaswol is net zo lang als de levensduur van een gebouw. Glaswol heeft een levensduur van tenminste 50 jaar zonder verlies van isolatiewaarde. Als een gebouw aan het einde van zijn levensduur rijp is voor sloop, dan kan glaswol probleemloos worden hergebruikt. Glaswol kan gerecycled worden of opnieuw als isolatiemateriaal gebruikt worden. Het grote voordeel van glaswol is namelijk dat het gewoon los te maken is en niet verlijmd is aan constructieonderdelen, een belangrijke voorwaarde voor circulair bouwen.

 

Duurzaam bouwen en wonen is belangrijk, vooral als we ons energieverbruik willen verlagen. Met de komst van de nieuwe BENG-norm zorgt Nederland er voor dat er zo energiezuinig mogelijk wordt gebouwd. Ook bij de productie van onze glaswol laten we zien dat we duurzaamheid bij Knauf Insulation hoog in het vaandel hebben. BREEAM-NL beoordeelt gebouwen op negen duurzaamheidsonderwerpen. Met dit keurmerk toon je de werkelijke duurzaamheidsprestaties van een gebouw aan. Lees hoe de oplossingen van Knauf Insulation maximaal bijdragen aan BREEAM-NL credits.