Luchtdicht bouwen met Knauf Insulation
Luchtdicht bouwen

WAT IS LUCHTDICHT BOUWEN?

Het is een hardnekkig misverstand dat gebouwen moeten kunnen ‘ademen’ en dus lucht door moeten laten naar buiten toe. Luchtdicht bouwen betekent dat je alle kieren en naden van een gebouw of woning goed afdicht.

Luchtdicht bouwen ongezond? Nee juist niet. Om het binnenklimaat van een gebouw gezond te houden, is luchtdicht bouwen juist een absolute ‘must’. Onderzoek toont aan dat luchtdicht bouwen voordelen heeft op het gebied van comfort, geluidsisolatie en brandveiligheid. Bovendien is er minder energie nodig als een gebouw luchtdicht is. Met luchtdicht bouwen voorkom je ongecontroleerde en ongewenste luchtstromen. Dat wordt met de komst van BENG alleen maar belangrijker. 

WAAROM LUCHTDICHT BOUWEN? 

  • Minimaliseert het energieverlies van een gebouw
  • Draagt bij aan een gezond binnenklimaat
  • Zorgt voor een gecontroleerde vochthuishouding
  • Voorkomt condensatie in de dak- en gevelconstructie
  • Verbetert de akoestische en brandveilige prestaties
  • Ondersteunt BENG 

Luchtdicht bouwen en ventilatie 

Er wordt vaak gedacht dat luchtdicht bouwen ongezond is, omdat er geen ventilatie meer zou zijn. Het is echter belangrijk om verschil te maken tussen gecontroleerde en ongecontroleerde ventilatie. Gecontroleerde ventilatie is het bewust toelaten van lucht om de binnenlucht te verversen. In moderne gebouwen gebeurt dit steeds vaker via mechanische ventilatie. Onder ongecontroleerde ventilatie verstaan we het laten binnendringen en uitstromen van lucht via kieren en naden. Voor een effectieve, gecontroleerde ventilatie van een pand is het beter om ongewenste, ongecontroleerde luchtstromen te voorkomen. Daarom moet je dus luchtdicht bouwen. 

Voordelen van een gezond binnenklimaat 

Een luchtdicht gebouw met een goed gecontroleerd ventilatiesysteem, zorgt voor een aangenaam en gezond binnenklimaat. Mensen functioneren in zo’n omgeving aantoonbaar beter, ze voelen zich fitter, en de werkprestaties – en ook bijvoorbeeld de prestaties van leerlingen in schoolgebouwen – gaan omhoog in een goed geventileerd gebouw. Een slecht geventileerd gebouw kan leiden tot opeenhoping van kooldioxide, vluchtige organische stoffen, geuren en/of oplosmiddelen. Hierdoor kunnen gezondheidsklachten bij bewoners of werknemers ontstaan.

Ongewenste luchtstromen minimaliseren

Luchtdicht bouwen zorgt voor minder energieverlies. Bij een goed luchtdicht gebouw is in de zomer minder energie nodig om te koelen en in de winter minder om het gebouw warm te houden.  Ook vochtproblemen voorkom je door goed luchtdicht te bouwen. Warme, vochtige lucht die een gebouw binnenstroomt, zal op een koude ondergrond condenseren. Dat is schadelijk voor het pand, net als lekkages die veroorzaakt worden door vocht in de constructie. Luchtdicht bouwen verbetert bovendien de geluidswerende prestaties van een gebouw. Luchtlekken verminderen de geluidsisolatie. Al met al genoeg feiten die onderbouwen dat het belangrijk is om naden te voorkomen en af te dichten.  

Luchtdicht bouwen bij dakisolatie

Het Bouwbesluit en BENG

Het Bouwbesluit stelt minimale eisen aan de luchtdichtheid van gebouwen. Hier moet altijd aan voldaan worden bij het bouwen. Bij nieuwbouw worden eisen gesteld aan de energiezuinigheid. Met de komst van BENG is door de maximale eisen aan energieverbruik (BENG1) luchtdicht bouwen ook belangrijker geworden. Meer over BENG en de 3 criteria die gelden voor BENG (Bijna Energie Neutrale Gebouwen) vind je op onze pagina thermische prestaties.

Isolatie en luchtdicht bouwen 

Isoleren, ventileren en luchtdicht bouwen horen bij elkaar. Bij een bouwproject vraagt dit om op elkaar afgestemde en duurzame producten. Onze producten bieden alles wat je nodig hebt bij zowel nieuwbouw als renovatie. Denk hierbij aan de minerale wol en glaswol isolatie. Door de flexibele vezelstructuur van glaswol en minerale wol voorkom je naden en kieren en wordt luchtdicht bouwen eenvoudiger. Daarnaast levert Knauf Insulation verschillende folies en tapes. Wij bieden met deze accessoires dé totaaloplossing voor luchtdicht bouwen.

Ontdek welke je folie in elke situatie toepast

ONZE HOMESEAL ACCESSOIRES 

Gebruik onze folies en tapes om de juiste luchtdichting en vochtregulering te realiseren bij je isolatieklus.