Met goede geluidsisolatie geluidsoverlast voorkomen

Goede geluisdisolatie helpt geluidsoverlast voorkomen
Met goede geluidsisolatie geluidsoverlast voorkomen

GELUIDSISOLATIE BELANGRIJK VOOR ELKE GEBOUWTOEPASSING

Met onze glaswol en minerale wol isolatie realiseer je een maximale geluidsabsorptie. Om welke toepassing het ook gaat, Knauf Insulation kan een passende geluidsisolatie of akoestieke oplossing leveren.

Geluidsoverlast kost Europa zo’n 27 miljard Euro 1) per jaar als je kijkt naar verlaagde productiviteit, leervermogen en zorgkosten die veroorzaakt worden door geluidshinder. Het is dus van belang dat bouwers kijken hoe we de akoestiek verbeteren. Goede geluidsisolatie en het bouwen met geluidsabsorberende materialen helpt de akoestiek in huis en in een bedrijf te verbeteren.  

1) bron: TED, 9 Ways that sound affects our health, wellbeing & productivity, 24 April 2013

EISEN GELUIDSISOLATIE NIEUWBOUW

Het bouwbesluit bevat normen voor geluidsisolatie voor onder meer buitengevels, woningscheidende wanden en scheidingswanden. Het Bouwbesluit maakt daarbij onderscheid tussen luchtgeluid en contactgeluid en verschillende soorten geluidshinder. Denk bijvoorbeeld aan vliegtuiglawaai of weg- en spoorlawaai. 

Met een goede geluidsisolatie maak je woningen, scholen, kantoren en ziekenhuizen veel rustiger, gezonder en productiever. 

OOK WELKOM IN RENOVATIE

Nu we veel meer thuis zijn en werken, is duidelijk dat goede geluidsisolatie vaak ontbreekt bij oudere gebouwen. Dan is het niet eenvoudig om geconcentreerd te werken als in de kamer naast je kinderen spelen of de buren de TV aan hebben. 

Een spouwmuur na-isoleren

Hoewel een huiseigenaar meestal kiest voor spouwmuur na-isoleren om het het comfort te verhogen  (kou/warmte) en de energierekening te verlagen, doet spouwmuurisolatie zeker ook wat in het verlagen van geluidshinder van buitenaf. Als de spouwmuur goed geïsoleerd is, dringt geluid veel minder door naar binnen. 

Het na-isoleren van een buitengevel of tussenmuren tussen woningen is een gespecialiseerde klus. Raadpleeg een erkend installateur als je meer informatie wenst. 

Na-isoleren dak

Ook het na-isoleren van een dak kan helpen geluidsoverlast te voorkomen. Goede isolatie absorbeert geluid van buiten zoals van auto's, treinen of vliegverkeer. Het verbeteren of aanbrengen van dakisolatie wordt vooral gedaan om energie te besparen en een aangenamer binnenklimaat te realiseren. Het verlagen van geluidsoverlast is een bijkomend voordeel van dakisolatie. 

Langs de spoorlijn in Maastricht (Meerssenerweg) staan een aantal zeer karakteristieke woningen. Het is een druk verkeersgebied en dichtbij het spoor. De bewoners ervoeren geluidsoverlast. De geluidshinder drukte een steeds zwaarder stempel op het wooncomfort. In samenwerking met Prorail is daarom besloten tot na-isolatie met behoud van het karakteristieke karakter van de woningen. 

Lees meer over dit project 

WAAROM ZIJN GLASWOL EN STEENWOL ZEER GOEDE GELUIDSISOLATIE? 

Minerale wol, zoals glaswol, inblaaswol en steenwol, is de meest effectieve geluidsisolatie om geluidsoverdracht en nagalm te verminderen. De open vezelstructuur van minerale wol zorgt namelijk voor een zeer goede absorptie van geluid. Geluidsgolven botsten tegen de vezels worden omgezet in warmte-energie. Andere isolatiesoorten kunnen geluid gewoon doorlaten of terug ketsen (geluidsreflectie).

In deze video leggen we je uit hoe geluidsenergie tegen de minerale wolvezels botst en wordt omgezet in warmte. Dit is hoe geluidsisolatie in een scheidingswand werkt: 

Bekijk de video

De beste geluidsisolatie

Als enige fabrikant van zowel glaswol, steenwol en houtwol is Knauf Insulation in de unieke positie om de best passende isolatie te leveren voor elke ruimte waar je de akoestiek of geluidsisolatie wilt verbeteren. Houtwol gebruik je vooral voor het verbeteren van de akoestiek. Glaswol en steenwol gebruik je als geluidsisolatie in een constructie zoals een binnenwand of plafond. De keuze hangt af van je toepassing.
 

Populaire geluidsisolatie voor scheidingswanden en plafonds

Akoestiek of geluidsisolatie verbeteren? Start bij minerale wol isolatie. 

Referentieprojecten geluidsisolatie en akoestiek

Amare Den Haag, knap staaltje geluidsisolatie en akoestiek
Atlas Theater, groen theater met perfecte akoestiek
Hilton Hotel Schiphol, hotel met de beste geluidsisolatie