For A Better World - Helpen wij Duurzaam Bouwen

Hotel Breeze voorbeeld van duurzaam bouwen aan het IJmeer

Wij geloven dat gebouwen bijdragen aan een betere wereld. Ontdek hoe wij helpen om gebouwen toekomstbestendig te maken. 

Duurzaam bouwen is bouwen met duurzaamheid als doel. Zowel in de ontwerpfase, de bouwfase en de gebruiksfase als bij de sloop staat duurzaamheid voorop. Ook de Rijksoverheid gaat eisen stellen aan duurzaam bouwen. Zo stelt zij in het Bouwbesluit eisen aan de duurzaamheid en de milieuvriendelijkheid van bouwmaterialen. Met de komst van BENG per 1 januari 2021 gaan er al strengere energieprestatie-eisen gelden en in de toekomst komen daar zeker milieuprestatie-eisen bij. Zo wordt duurzaam bouwen langzaam de nieuwe praktijk.

isoleren met Better Buildings DuurzaamBouwen

DUURZAAM BOUWEN IS MEER DAN ENERGIEBESPARING

Bij de ontwikkeling van gebouwen staat het respect voor mens en milieu voorop. Duurzaam bouwen gaat niet alleen over een laag energieverbruik. Maar ook over:

 • Gebruik van duurzame materialen die rekening houden met het milieu en de gezondheid van bewoners en gebruikers;
 • Gezond binnenmilieu: goede ventilatie voorkomt vocht, schimmel en ophoping van schadelijke stoffen;
 • Prettige en leefbare huizen, gebouwen, wijken en steden;
 • Duurzaam slopen en materialen die vrijkomen opnieuw gebruiken (hergebruik);
 • Verantwoord watergebruik;
 • Voorkomen dat grondstoffen opraken.

HOE WIJ BIJDRAGEN AAN DUURZAME GEBOUWEN

Verlaging energieverbruik bebouwde omgeving

 • Isolatie dient primair om de energiebehoefte van een gebouw omlaag te brengen. We leveren isolatiematerialen die uitstekende thermische isolatie bieden voor elke toepassing.
 • Luchtdicht bouwen voorkomt dat energie verloren gaat door thermische lekken in de buitenschil. Onze homeseal accessoires helpen om luchtdicht te bouwen. 
Duurzame materialen
met oog voor mens en milieu
 • We maken onze glaswol, minerale wol en steenwol uit gerecycled materiaal. Deze isolatiematerialen zijn eenvoudig te recyclen omdat ze niet worden verlijmd of afgedicht. 
 • In onze EPD's (Environmental Product Declarion) vindt u terug hoe de milieubelasting van onze isolatie is over de totale levenscyclus. Op basis van zo'n LCA (Life Cycle Analysis) zijn producten goed te vergelijken. U vindt al onze isolatie in de Nationale Milieudatabase.

Gezonde binnenlucht-
kwaliteit

 • Bij de productie van ons 100% natuurlijke bindmiddel ECOSE Technology worden geen chemicaliën zoals formaldehyde, fenol, acrylaat of kleurstoffen toegevoegd. Onze isolatie stoot daarmee veel minder/ geen VOC's uit. Onze isolatie met ECOSE is dan ook erkend met een Eurofins Gold en het Blaue Engel certificaat. De hoogste labels als het gaat om een gezonde binnenluchtkwaliteit. 


SUCCES DUURZAAMHEIDSLABELS BEWIJST BELANG DUURZAAMHEID VOOR VASTGOEDSECTOR

De bouwsector als geheel heeft enorm veel invloed als het gaat om het terugdringen van energieverbruik en het beschermen van ons klimaat. Een duurzaam gebouw verhoogt allereerst het comfort en welzijn van de gebruikers van het gebouw. Daarnaast is een duurzaam gebouw beter waardevast en op langere termijn beter te verkopen of te verhuren. 

Breeam is in Nederland meest populaire duurzaamheidscertificaat

BREEAM is in Nederland meest populaire duurzaamheidscertificaat

Het keurmerk BREEAM staat voor ‘Building Research Establishment Environmental Assessment Method’ en is een meetinstrument voor de beoordeling van de duurzaamheid van projecten. BREEAM is in 1991 ontwikkeld door het Centre for Sustainable Construction, onderdeel van het Engelse Building Research Establishment Global (BRE Global Engeland). Als je kijkt naar het aantal gecertificeerde gebouwen is BREEAM de grootste certificatiesystematiek ter wereld, met meer dan een 250.000 gecertificeerde gebouwen en meer dan 1.000.000 geregistreerde gebouwen. BREEAM is wereldwjid actief in meer dan 50 landen.

In januari 2019 waren er in Nederland 1371 projecten BREEAM-gecertificeerd, met samen ruim 11 miljoen m2 vloeroppervlak.

GOEDE SCORE BREEAM MET KNAUF INSULATION

In 2009 introduceerde Knauf Insulation haar 100% natuurlijke bindmiddel ECOSE® Technology. Het bindmiddel bevat geen formaldehyde of fenol, geen kleurstoffen, acrylaat of andere chemische toevoegingen en scoort daarmee uitermate goed op duurzaamheid. Onze isolatie heeft geen VOC emissie en scoort daaro hoog als het gaat om de goede bijdrage aan een gezonde luchtkwaliteit.

Wanneer je isolatiemateriaal met ECOSE® Technology toepast, kun je maximaal credits scoren binnen BREEAM-NL. Knauf Insulation gaf NIBE opdracht om de vertaling naar BREEAM-NL te maken. Onze isolatie met ECOSE kan bijdragen aan een maximale bijdrage van 40+1BREEAM-NL credits

Credits BREEAM Knauf Insulation

Duurzaamheid B30 BREEAM

Duurzaamheidsdocumenten

Om je te helpen bij de administratie die nodig is voor jouw duurzaamheidsproject, hebben we de verschillende duurzaamheidsdocumenten van Knauf Insulation op een rijte gezet:

Duurzaamheidsdocument BREEAM-NL 
Aanvullende verklaring credit MAT 5 level Tier 3
Duurzaamheidsdocument GPR Gebouw
Duurzaamheidsdocument WELL v2 glaswol
Duurzaamheidsdocument WELL v2 inblaaswol

Credit MAT 5 (Tier 3 level)

Het correct interpreteren van het BREEAM-NL systeem is niet altijd eenvoudig. Daarom heeft het DGBC een aanvullende toelichting geschreven. Voor steenwol, glaswol en cellulair glas gelden dezelfde eisen, ongeacht of het product uit meer of minder dan 50% gerecycled materiaal wordt geproduceerd. Hiermee sluit deze credit aan op de eis die in BREEAM-Europa wordt gesteld. Omdat in onze productie het aandeel delfstoffen dat gewonnen wordt uit steengroeven of mijnen ruimschoots minder dan 20% is, zijn er geen EMS- of ISO 14001- certificaten vereist van de leveranciers van onze grondstoffen.

Download de volledige verklaring inclusief de links naar relevante documenten van DGBC. 

Download

 

Een greep uit onze BREEAM-projecten

NoMa House BREEAM-Outstanding   BREEAM Excellent gecertificeerde hotel   Innovatieve isolatie goede score binnenlucht kwaliteit   Bim-model vereisten breeam b30

NoMa House
BREEAM-Outstanding

Hotel Breeze
BREEAM-Excellent
nHow RAI A'dam
BREEAM-Excellent
B30 Transformatie
BREEAM-Very Good

 

Knauf Insulation bouwt verder aan duurzaamheid

Duurzaamheid zit in de kern van alles wat we bij Knauf Insulation doen. Om goed te blijven scoren werken we iedere dag hard aan het verder verlagen van onze footprint en het duurzaam maken van ons bedrijf, productieproces en logistiek. 

 

CONCRETE DUURZAAMHEIDSDOELSTELLINGEN VOOR HEEL KNAUF INSULATION

Knauf Insulation heeft naast de langetermijndoelstellingen concrete doelstellingen voor 2025 vastgelegd. Om deze doelstellingen ook te halen, werken we samen als bedrijf, wereldwijd en elke dag. 

We zijn er van overtuigd dat ons huidig leiderschap verantwoordelijk is om vooruitgang te boeken bij elk doel. We moeten het probleem niet overlaten aan de volgende generatie.

Onze doelstellingen voor 2025
 

We blijven innoveren en nieuwe milieuvriendelijke oplossingen ontwikkelen.

 • In 2025 hebben we eco-design volledig geïntegreerd in ons Innovatie Programma. De eco-design tool wordt gebaseerd op will be based on a multi-criteria assessment, with results expressed in simpele terms that are easily understood by non-experts.

We blijven ons hard maken voor meer efficiënte, veiliger e duurzame gebouwen die toekomstbestending zijn, inclusief onze eigen gebouwen. 

 • We versterken onze campagne zodat energie-efficiëntie en brandveiligheid van gebouwen hoger in de agenda van de overheid komt. Voortbouwend op het succes van ons nieuwe bedrijf Knauf Energy Solutions zorgen we dat 'real performance' centraal gesteld wordt bij elke nieuwe standaard.
 • We zorgen ervoor dat alle nieuwe en gerenoveerde gebouwen van Knauf Insulation voldoen aan onze duurzaamheidsrichtlijnen met strikte richtlijnen. 

 

 

Mensen eerst met Knauf Insulation

Ontdek hoe we de mens voorop stellen

 Ontdek hoe we CO2 neutraal worden

Ontdek hoe we CO2 neutraal worden

 

  een circulaire economie met Knauf Insulation

Ontdek hoe we werken aan een circulaire economie