
Bij Knauf Insulation begrijpen we als geen ander hoe belangrijk het is om oog te hebben voor het milieu en duurzaamheid. Daar moet je elke dag mee bezig zijn - niet alleen voor de dag van morgen, maar ook voor de langere termijn. We hebben daarom duidelijke doelstellingen binnen de groep voor de korte en lange termijn.
We gebruiken meer recycled materiaal en grondstoffen en hulpbronnen met een minimale impact op het milieu.
Onze doelstellingen en commitment
We hebben onszelf 3 hoofddoelstellingen gegeven om naar meer circulariteit te werken voor 2025. Elke dag werken we aan deze doelstelling om onszelf stap voor stap te verbeteren.

Commitment
We vinden manieren om grondstoffen en hulpbronnen te gebruiken met een minimale impact op het milieu.
DOELSTELLINGEN VOOR 2025
Wij streven ernaar om extern gerecycled materiaal te gebruiken in onze batch (indicatieve streefcijfers voor steenwol >25%, en glaswol >65%). In onze productielocatie in Visé is dit aandeel overigens al circa 80%. Wij blijven verbeteringen monitoren aan de hand van LCA-resultaten.
Voor 2025 verminderen wij de SOx-emissies van onze fabrieken met 50% ten opzichte van de niveaus van 2019 en dringen wij bovendien de NOx-emissies aanzienlijk terug.
Wij voeren een aantal nieuwe projecten uit om ons zoet waterverbruik in vijf fabrieken te verminderen.

Commitment
We sturen vanaf 2025 helemaal géén afval meer naar de stort.
DOELSTELLINGEN VOOR 2025
Vanaf 2025 sturen wij géén productieafval van onze steen-, glas- en houtwolfabrieken meer naar stortplaatsen.
Waar mogelijk zullen wij 25% van het afval van onze klanten op bouwplaatsen terugnemen. Dit afval voeren we terug in onze processen - door briketteren - of zetten andere bedrijven om in nieuwe producten.
Wij zullen in (ten minste) vijf landen programma's hebben voor de recycling van isolatiemateriaal van sloopwerkzaamheden. Bij ons thuisbasis in Visé startte in juli 2022 de recycling faciliteiten onder de naam Resulation.

Commitment
We verlagen de milieu impact van onze verpakking.
DOELSTELLINGEN VOOR 2025
We verlagen voor 2025 de hoeveelheid 'virgin plastic' in onze verpakkingen met meer dan 25%.
Waar mogelijk zullen we tussen de 25% en 50% van onze plastic folie recyclen. 35% van onze houten pallets wordt terug ingezameld, gesorteerd, gerepareerd en hergebruikt of gerecycled.

Commitment
Door hergebruik van pallets zorgen we voor minder houtkap en blijvende CO2 opname
Doelstellingen voor 2025
Het is ons doel om tegen 2025 minimaal 35% van onze houten KI pallets te kunnen hergebruiken. Wist je dat 1 m3 hout zorgt voor 1 ton CO2 opname? Eén pallet bestaat al gauw uit 3,5 m3 hout. Door minder houten pallets te gebruiken zorgen we dus voor een blijvende CO2 opname in de bossen.
Onze KI gemarkeerde pallets halen we vanaf 40 stuks gratis af. Een retouraanvraag meld je eenvoudig via email aan. Onze vervoerspartner neemt vervolgens contact met u op voor het maken van een afspraak.
Deze pallets worden gecontroleerd, gerepareerd of direct voor hergebruik gesorteerd. Tot wel 10 keer! Zo verlagen we de kosten van afvalstromen bij onze klanten en verbeteren we hun bijdrage aan circulariteit en duurzaamheid.
* Foto in de header: We hebben de toekomst in onze handen: gerecycled glasgranulaat voor de productie van onze glaswol en minerale wol.
CIRCULAIR BOUWEN
Een circulaire economie kenmerkt zich door een kringloop van materialen. Aan het einde van de levensduur worden producten en materialen hergebruikt na door recycling of refurbishment. Een circulaire economie vraagt om andere businessmodellen en een andere samenwerking tussen leverancier en klant. Je levert niet alleen, je komt als producent later terug in beeld als een product aan het einde van zijn levensduur is.
Recycling GLASWOL
De levensduur van glaswol is ruim 50 jaar zonder verlies van isolatiewaarde. Dat is over het algemeen ook de levensduur van een gebouw. Als een gebouw aan het einde van de levensduur gesloopt wordt, kan glaswol probleemloos worden hergebruikt. Glaswol kun je recyclen of opnieuw als isolatiemateriaal gebruiken. Het grote voordeel van glaswol is dat het eenvoudig los te maken is. Glaswol wordt niet verlijmd aan constructiedelen, een belangrijke voorwaarde voor circulair bouwen.