Hotel Breeze voorbeeld van duurzaam bouwen aan het IJmeer
Better Buildings

Ontdek hoe we met onze isolatie in gebouwen de basis leggen voor de toekomst.

Onze doelstellingen en commitment

Bij Knauf Insulation hebben we onszelf 2025 doelstellingen gegeven om bij te dragen aan milieuvriendelijke en duurzame gebouwen.  We zijn al begonnen met bouwen aan een mooiere, betere en duurzamere toekomst... maar er valt nog een boel werk te verzetten. 

Better Buildings

Commitment

We blijven innoveren en nieuwe milieu-vriendelijke oplossingen ontwikkelen

Doelstelling voor 2025

In 2025 hebben we eco-design volledig geïntegreerd in ons Innovatie Programma. De eco-design tool is gebaseerd op een multi-criteria assessment, waarbij de resultaten worden weergegeven in eenvoudige termen zodat ze ook door niet-experts begrepen worden.

Renovation of the residential complex in Casalecchio Di Reno, Italy by Knauf Insulation

Commitment

We blijven lobbyen voor veiligere, efficiëntere en duurzamere gebouwen die toekomstbestendig zijn - ook bij onze eigen gebouwen.

DoelstellingEN voor 2025

We blijven lobby voeren om energy efficiency en brandveiligheid van gebouwen op de top van de agenda te krijgen bij overheden. Bouwend op het succes van ons nieuwe bedrijf Knauf Energy Solutions werken we eraan om real performance centraal te krijgen in nieuwe standaarden.

We zorgen ervoor dat alle nieuwe gebouwen van Knauf Insulation en ook alle renovaties van onze gebouwen voldoen aan de duurzaamheidsrichtlijnen van onze veeleisende interne specificaties.

isoleren met Better Buildings DuurzaamBouwen

DUURZAAM BOUWEN IS MEER DAN ENERGIEBESPARING

Bij de ontwikkeling van gebouwen staat het respect voor mens en milieu voorop. Duurzaam bouwen gaat niet alleen over een laag energieverbruik. Maar ook over:

  • Gebruik van duurzame materialen die rekening houden met het milieu en de gezondheid van bewoners en gebruikers;
  • Gezond binnenmilieu: goede ventilatie voorkomt vocht, schimmel en ophoping van schadelijke stoffen;
  • Prettige en leefbare huizen, gebouwen, wijken en steden;
  • Duurzaam slopen en materialen die vrijkomen opnieuw gebruiken (hergebruik);
  • Verantwoord watergebruik;
  • Voorkomen dat grondstoffen opraken.

HOE WIJ BIJDRAGEN AAN DUURZAME GEBOUWEN

Verlaging energieverbruik bebouwde omgeving

  • Isolatie dient primair om de energiebehoefte van een gebouw omlaag te brengen. We leveren isolatiematerialen die uitstekende thermische isolatie bieden voor elke toepassing.
  • Luchtdicht bouwen voorkomt dat energie verloren gaat door thermische lekken in de buitenschil. Onze homeseal accessoires helpen om luchtdicht te bouwen. 
Duurzame materialen
met oog voor mens en milieu
  • We maken onze glaswol, minerale wol en steenwol uit gerecycled materiaal. Deze isolatiematerialen zijn eenvoudig te recyclen omdat ze niet worden verlijmd of afgedicht. 
  • In onze EPD's (Environmental Product Declarion) vindt u terug hoe de milieubelasting van onze isolatie is over de totale levenscyclus. Op basis van zo'n LCA (Life Cycle Analysis) zijn producten goed te vergelijken. U vindt al onze isolatie in de Nationale Milieudatabase.

Gezonde binnenlucht-
kwaliteit

  • Bij de productie van ons 100% natuurlijke bindmiddel ECOSE Technology worden geen chemicaliën zoals formaldehyde, fenol, acrylaat of kleurstoffen toegevoegd. Onze isolatie stoot daarmee veel minder/ geen VOC's uit. Onze isolatie met ECOSE is dan ook erkend met een Eurofins Gold en het Blaue Engel certificaat. De hoogste labels als het gaat om een gezonde binnenluchtkwaliteit. 


SUCCES DUURZAAMHEIDSLABELS BEWIJST BELANG DUURZAAMHEID VOOR VASTGOEDSECTOR

De bouwsector als geheel heeft enorm veel invloed als het gaat om het terugdringen van energieverbruik en het beschermen van ons klimaat. Een duurzaam gebouw verhoogt allereerst het comfort en welzijn van de gebruikers van het gebouw. Daarnaast is een duurzaam gebouw beter waardevast en op langere termijn beter te verkopen of te verhuren. 

Breeam is in Nederland meest populaire duurzaamheidscertificaat

BREEAM is in Nederland meest populaire duurzaamheidscertificaat

Het keurmerk BREEAM staat voor ‘Building Research Establishment Environmental Assessment Method’ en is een meetinstrument voor de beoordeling van de duurzaamheid van projecten. BREEAM is in 1991 ontwikkeld door het Centre for Sustainable Construction, onderdeel van het Engelse Building Research Establishment Global (BRE Global Engeland). Als je kijkt naar het aantal gecertificeerde gebouwen is BREEAM de grootste certificatiesystematiek ter wereld, met meer dan een 250.000 gecertificeerde gebouwen en meer dan 1.000.000 geregistreerde gebouwen. BREEAM is wereldwjid actief in meer dan 50 landen.

In januari 2019 waren er in Nederland 1371 projecten BREEAM-gecertificeerd, met samen ruim 11 miljoen m2 vloeroppervlak.

GOEDE SCORE BREEAM MET KNAUF INSULATION

In 2009 introduceerde Knauf Insulation haar 100% natuurlijke bindmiddel ECOSE® Technology. Het bindmiddel bevat geen formaldehyde of fenol, geen kleurstoffen, acrylaat of andere chemische toevoegingen en scoort daarmee uitermate goed op duurzaamheid. Onze isolatie heeft geen VOC emissie en scoort daaro hoog als het gaat om de goede bijdrage aan een gezonde luchtkwaliteit.

Wanneer je isolatiemateriaal met ECOSE® Technology toepast, kun je maximaal credits scoren binnen BREEAM-NL. Knauf Insulation gaf NIBE opdracht om de vertaling naar BREEAM-NL te maken. Onze isolatie met ECOSE kan bijdragen aan een maximale bijdrage van 32 BREEAM-NL credits

Let op: dit is op basis van het 2020 regelement

Breeam NL

Duurzaamheid B30 BREEAM

Duurzaamheidsdocumenten

Om je te helpen bij de administratie die nodig is voor jouw duurzaamheidsproject, hebben we de verschillende duurzaamheidsdocumenten van Knauf Insulation op een rijte gezet:

Duurzaamheidsdocument BREEAM-NL 
Aanvullende verklaring credit MAT 5 level Tier 3
Duurzaamheidsdocument GPR Gebouw
Duurzaamheidsdocument WELL v2 glaswol
Duurzaamheidsdocument WELL v2 inblaaswol

Credit MAT 5 (Tier 3 level)

Het correct interpreteren van het BREEAM-NL systeem is niet altijd eenvoudig. Daarom heeft het DGBC een aanvullende toelichting geschreven. Voor steenwol, glaswol en cellulair glas gelden dezelfde eisen, ongeacht of het product uit meer of minder dan 50% gerecycled materiaal wordt geproduceerd. Hiermee sluit deze credit aan op de eis die in BREEAM-Europa wordt gesteld. Omdat in onze productie het aandeel delfstoffen dat gewonnen wordt uit steengroeven of mijnen ruimschoots minder dan 20% is, zijn er geen EMS- of ISO 14001- certificaten vereist van de leveranciers van onze grondstoffen.

Download de volledige verklaring inclusief de links naar relevante documenten van DGBC. 

Download

Mensen eerst met Knauf Insulation

Ontdek hoe we de mens voorop stellen

Lees meer

 Ontdek hoe we CO2 neutraal worden

Ontdek hoe we CO2 neutraal worden

Lees meer

  een circulaire economie met Knauf Insulation

Ontdek hoe we werken aan een circulaire economie

Lees meer