Supafil Cavity XL

Supafil Cavity XL

Knauf Insulation introduceert SUPAFIL CAVITY XL

Met deze innovatieve spouwmuurisolatie is het mogelijk om sneller te bouwen met een sterke focus op de vereiste prestaties.

Na de dip die de bouw heeft gekend, stijgt het aantal nieuw te bouwen woningen weer flink. Maar dit gaat eigenlijk nog lang niet snel genoeg. De behoefte aan nieuwbouwwoningen is enorm en er is nog steeds een gat tussen vraag en aanbod van ca. 25.000 woningen per jaar. Als aannemer en onderaannemer zoek je dan naar mogelijkheden om sneller te bouwen, zonder dat je inlevert op de kwaliteit. Met de aanstaande "Wet Kwaliteitsborging voor het Bouwen" die in 2018 van kracht wordt, moet je er als aannemer alles aan doen om te kunnen garanderen dat je bouwt conform de vereiste prestaties.

Slimmer in de spouw bij nieuwbouw

Knauf Insulation introduceert daarom SUPAFIL Cavity XL. Een spouwmuurisolatie die is gebaseerd op het bewezen systeem SUPAFIL Cavity Wall. Alleen in Nederland al zijn de spouwmuren van ruim 165.000 woningen na-geïsoleerd met deze inblaaswol. Waar bij renovatie van woningen de na-isolatie van buitenaf gebeurt, wordt SUPAFIL Cavity XL in de nieuwbouw van binnenuit aangebracht. In het Verenigd Koninkrijk zijn met deze methode voor nieuwbouw de afgelopen 2 jaar al ruim 65.000 woningen geïsoleerd.

SUPAFIL Cavity XL wordt gemaakt uit 80% gerecycled glas. De unieke vezelstructuur van Supafil Cavity XL geeft een blijvende optimale verdeling in de brede spouw, zonder dat het product inzakt. Het is waterafstotend door behandeling met siliconen.

Van binnenuit isoleren met SUPAFIL Cavity XL heeft de volgende voordelen:

 • Tekort aan metselaars; uitvoering isolatie door specialisten
  In de bouw is een steeds groter tekort aan metselaars. De metselaars brengen traditioneel ook de isolatie aan. Dit gaat ten koste van hun metseluren en isoleren is niet hun vakgebied. Supafil Cavity XL wordt alleen aangebracht door gespecialiseerde en gecertificeerde verwerkers.
 • Geen thermisch verlies met SUPAFIL Cavity XL
  Omdat je deze wol los inblaast zijn er geen naden en kieren. Daarnaast is er geen kans op het ontstaan van een valse luchtspouw wat bij harde isolatiematerialen vaak het geval is.
 • Conform kwaliteitsborging
  Bij het van kracht worden van de “Wet kwaliteitsborging voor het bouwen” moet de aannemer bij de oplevering van het bouwwerk aantonen dat aan de vereiste bouwprestaties is voldaan. Wanneer bij oplevering blijkt dat een bouwwerk niet volgens de regelgeving en gemaakte afspraken is gebouwd krijgen opdrachtgevers betere mogelijkheden om de aannemer aan te sporen tot herstelwerkzaamheden. 
  Door de spouw te isoleren met SUPAFIL Cavity XL verzekert de aannemer zich van de kwaliteit van het werk. De verwerkers zijn door Knauf Insulation getraind op de verwerkingsinstructies en de kwaliteits- en procescontrole staan onder toezicht en certificering van SKG-IKOB en INSULA en worden steekproefsgewijs gecontroleerd.
 • Uitvoering is weersonafhankelijk
  Wanneer op de traditionele manier de isolatie wordt aangebracht tijdens het metselwerk, hangt de isolatie soms wel weken in weer en wind. De isolatie met SUPAFIL Cavity XL wordt van binnenuit aangebracht en kan daarom ook bij regen, wind of zelfs vorst plaatsvinden.
 • Geen opslag van isolatiematerialen op bouw 
  De gespecialiseerde verwerkers komen met de benodigde isolatie en hun machines langs en nemen alles weer mee na afloop.
 • Geen snijafval van isolatie, geen verpakkingsfolies of pallets van isolatiemateriaal op de bouwplaats
 • Gezonde binnenluchtkwaliteit
  SUPAFIL Cavity XL is voorzien van het Eurofins Gold certificaat. Dit certificaat toont aan dat het product voldoet aan de hoogste mogelijke norm voor binnenluchtkwaliteit.

Technische gegevens SUPAFIL Cavity XL

Lambda: 0,034 W/m.K (EN 12667)
Zetting: S1 (Annex K of EN 14064-1)
Brandklasse: A1 (EN 13501-1)
Kortstondige waterabsorptie WS: < 1 kg/m2 (EN 1609)
Waterdamptransmissie (EN 12086): mu =1
Warmteweerstand (zie tabel hieronder)
Breedte spouw
mm
Rc-waarde 1)
m2.K/W
154 4,5
171 5,0
207 6,0

1) Constructie: 100 mm kalkzandsteen, 4 stuks 4 mm RVS spouwankers per m2, volledige vulling (lucht)spouw, 100 mm baksteen (buitenblad)

Appartementen Woudenberg, nieuwbouwproject

Aan de Dorpsstraat in Woudenberg worden appartementen gerealiseerd waarbij SUPAFIL Cavity XL als spouwmuurisolatie is toegepast. Het betreft hier een spouw van 160 mm breed tussen een binnenspouwblad van 214 mm kalkzandsteen en een buitenspouwblad van 100mm gevelsteen.

Prestatie Rc: 4,70 m2K/W


Start bouw: 2016
Start metselwerk: begin 2017
Start isoleren: maart 2017
Tijdsduur isoleren: 4,5 uur voor oppervlakte van circa 135m2 inclusief voorbereidingen
Oplevering gebouw: mei 2017

Appartementen Woudenberg, nieuwbouwproject
Aannemer: 
Wim Heij, Lunteren
Isolatiebedrijf: 
Pluimers, Rijssen

Nieuwbouw/aanbouw kantoor Takkenkamp, Zelhem/Apeldoorn

Takkenkamp breidt haar kantoorfaciliteiten in Zelhem uit. De spouwmuren van deze moderne nieuwbouw zijn door Takkenkamp voorzien van SUPAFIL Cavity XL.
De buitenspouw bestaat hier uit 100 mm gevelsteen en de binnen spouw uit 120 mm lavasteen. De spouwbreedte bedraagt hier 155 mm.

Start bouw: 2016
Start metselwerk: januari 2017
Start isoleren: maart 2017
Tijdsduur isoleren: 5 uur voor oppervlakte van circa 155 m2
Oplevering gebouw: mei – juni 2017

Prestatie Rc= 4,5 

Nieuwbouw/aanbouw kantoor Takkenkamp, Zelhem/Apeldoorn
Aannemer: 
eigen beheer Takkenkamp
Isolatiebedrijf: 
Takkenkamp